Το συναινετικό διαζύγιο των Wild Beasts μετά από 5 υπέροχους δίσκους, ήταν ένα από τα πιο πολιτισμένα και αρμονικά που έχουν συμβεί στην ιστορία της μουσικής. Τα μέλη του γκρουπ ένιωσαν ότι οι καρδιές τους δεν χτυπούσαν πια στην ίδια συχνότητα και προτίμησαν να βάλουν μια πρώιμη τελεία με αξιοπρέπεια. 

Μετά από μια αποχαιρετιστήρια περιοδεία, αποφάσισαν λοιπόν να τραβήξουν ξεχωριστούς δρόμους, αγαπημένοι. Και τώρα, ο frontman τους Hayden Thorpe κυκλοφορεί το πρώτο του σόλο δισκογραφικό βήμα, όπου η ιδιοσυγκρασιακή φωνητική του ισορροπία βρήκε 10 βελούδινα τραγούδια για να ανθίσει. Χωρίς ψυχαναγκαστικά κωλύματα περί indie ταυτότητας, ο Άγγλος τραγουδιστής αφήνει τα πανιά του ελεύθερα για να πλεύσει μόνος του, αβαντάροντας τις καλλιτεχνικές του παρορμήσεις.

To Diviner είναι ένα μπουκέτο από εύγλωττα και τρυφερά τραγούδια. Τα βασικά συστατικά του είναι το ηλεκτρικό πιάνο και το αλάνθαστο φαλσέτο του Thorpe, με την πιανιστική αύρα να ξεχύνεται στην ατμόσφαιρα και να μεταβολίζεται σε πάθος. Φυσικά, είναι τέτοια η ποιότητα του συνθέτη, ώστε δεν αφήνει καμία μελωδία να παραπατάει και δεν επιτρέπει να ξεφύγει κανένα περιττό κουπλέ. Ακόμα και οι πιο απλές αρμονίες του δίσκου, απέχουν πολύ από αυτά που έχουμε συνηθίσει απ’ τους αυτάρεσκους ηδονοθήρες της δακρύβρεχτης μπαλάντας. Εκείνους τους performers, δηλαδή, που διαθέτουν ξερό στυλ και καμία καλλιτεχνική ουσία.

Το Diviner είναι καλλιγραφικός δίσκος. Πρόκειται για ένα σύνολο καλοκεντημένης pop δωματίου, προορισμένης για εστέτ ακροατές «μεταπτυχιακών» απαιτήσεων, οι οποίοι έχουν δοκιμάσει τα πάντα και έχουν αποκάμει. Προσέξτε τα υγρά synths στο "Earthly Needs" ή τη σπαρακτική ατμόσφαιρα στις «πλάτες» του "Anywhen". Αυτά είναι τραγούδια ικανά να θρέψουν τις πιο αισιόδοξες ταβανοθεραπείες του καλοκαιριού. Προσέξτε τον ντελικάτο ρυθμό του "Love Crimes": τίποτα αυτάρεσκο και καμία ψευτοθλιμμένη πόζα για παραπονιάρες ψυχές. Επίσης, καλό θα ήταν να ακούσει ο Thom Yorke το "Human Knot", ώστε να κατανοήσει πώς η art pop μετουσιώνεται σε απτά, βιωμένα αισθήματα. 

Σε μια εποχή πληροφορίας στην οποία αναγκάζεσαι να κάνεις θόρυβο και να σπρώξεις με αγκωνιές τον διπλανό σου για να ακουστείς, το υλικό του δίσκου αυτού κοιτά χαμηλά από ευγένεια, ενώ το κλίμα μας βάζει σε μια διαδικασία να απολαύσουμε «καθαρή» μουσική. Τραγούδια δηλαδή με ξεκάθαρα πιανιστικά riff, με απλή γεωμετρία στα σκαμπανεβάσματα και με στρωτές μελωδίες. Δίχως φλυαρίες και δίχως ανισορροπίες στην έκφραση. Επιπλέον, το Diviner είναι ειλικρινές, καθώς δεν υπόσχεται τίποτα παραπάνω απ’ όσα δύναται να προσφέρει. 

Το Diviner είναι λοιπόν ένας δίσκος που σε αφήνει ελαφρύτερο, χωρίς να σε έχει σκοτώσει πριν. Τα δύο ευτυχή συμπεράσματα μετά την ακρόαση του, είναι πως το φαλσέτο του Hayden Thorpe είναι ένα χρήσιμο εργαλείο επιβίωσης στην εποχή της κακοφωνίας και της χρυσής μετριότητας και ότι ο μουσικός πολιτισμός των Wild Beasts δεν έφυγε ποτέ από κοντά μας. Ευτυχώς.

{youtube}4uPHw6zFpto{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured