«Ο ήχος από δύο μαύρες τρύπες που πηδιούνται». 

Με αυτόν τον εύσχημο τρόπο περιέγραψε ο ίδιος ο William Basinski την ακροαματική αίσθηση που αφήνει η τελευταία του ηχογραφημένη σύνθεση On Time Out Οf Time, όταν την παρουσίασε live στο κοινό του. Και δεν θα μπορούσε ν' ακριβολογήσει περισσότερο. 

Στον νέο αυτόν δίσκο ο Basinski φορτώνει την κονσόλα του με ό,τι έχει και δεν έχει: λούπες από τις παλιές του κασέτες και μαγνητοταινίες του Κραπ, όλη την κληρονομιά και την τεχνογνωσία των Disintegration Loops, την παιδική του ηλικία στο Χιούστον και τις ιστορίες του πατέρα του από τα χρυσά χρόνια της NASA κατά τη δεκαετία του 1970. Δεν μένει όμως εκεί, αλλά κάνει το μεγάλο άλμα στο διάστημα –για την ακρίβεια, καταφέρνει να αποτυπώσει τον ίδιο τον ήχο του. Στην κυριολεξία.  

Η τεχνολογία και τα δεδομένα του LIGO (Laser Interfermeter Gravitational-Wave Observatory) είναι το κρίσιμο twist στο τελευταίο πόνημα του πειραματιστή και μουσικού εξερευνητή. Η συνεργασία του Basinski με καλλιτέχνες που δουλεύουν υπό την αιγίδα του MIT απέφερε την ενσωμάτωση στο On Time Out Οf Time του ηχητικού αποτυπώματος βαρυτικών κυμάτων, οι πηγές των οποίων χρονολογούνται (πάνω από) ένα δισεκατομμύριο χρόνια πριν. 

Τα 39 λεπτά του δίσκου, σφραγισμένα από αυτήν την τεχνολογική πρωτοπορία (και πάντα με βάση τη γνώριμη ambient του Basinski) χαράσσουν ένα διαστημικό, προωθημένο ταξίδι στο άπειρο κι ακόμα παρά πέρα· λίγο πιο πάνω από τον ουρανό και λίγο πιο κάτω από τον βυθό της θάλασσας. Τα χαρακτηριστικά του συχνοτικά παιχνίδια συνδυάζονται με απόμακρα μπάσα και αδιόρατα πλήκτρα, τα οποία συνεισφέρουν μια εξωγήινη μουσικότητα. Μετά από περίπου 20 λεπτά πορείας από κάτι που ακούγεται με λογής-λογής σόναρ σε κάτι που θα μπορούσε να είναι είτε υποθαλάσσιος διάδρομος, είτε η περιφέρεια μιας σκουληκότρυπας, τα πάντα σβήνουν και βυθίζονται σε ένα παράξενο σκοτάδι, το οποίο έχει τον δικό του ήχο. Το τελευταίο πράγμα που προλαβαίνεις να δεις είναι ένα κοπάδι φάλαινες ή τον Matthew McConaughey να περιστρέφεται στο βάθος, σε κάποιο χαμένο πλάνο του Interstellar (2014). 

Στο On Time Οut Οf Time ο William Basinski μπαινοβγαίνει πράγματι στον χρόνο περισσότερο από ποτέ και μας διηγείται την κορυφαία ιστορία από τα ταξίδια του. Ξύνει για μία ακόμη φορά τον πάτο του κοσμικού βαρελιού και βρίσκει ένα διαμαντένιο δείγμα εμπνευσμένης σύμπραξης μεταξύ της υψηλού επιπέδου τεχνολογίας και της καλλιτεχνικής σύλληψης. Ως τέτοιο θα πρέπει να αξιολογηθεί –γιατί, για να συλλάβουμε το μουσικό αυτό αποτύπωμα στο σύνολό του, θα πρέπει να αναληφθούμε κι εμείς (κυριολεκτικά) στις σφαίρες κάποιου γαλαξία μακριά, πολύ μακριά από εδώ

{youtube}AKuJSU_ANss{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured