search

ΔΙΕΘΝΗ

Το συγκρότημα από τη Χιλή έχει στήσει εικόνισμα στους Slayer σε αυτό του το ντεμπούτο, χτίζει ωστόσο εύληπτα τραγούδια χωρίς να ιδρώνει, στα οποία ανά πάσα στιγμή συμβαίνει κάτι το ενδιαφέρον...

Label | Unspeakable Axe Records
Κυκλοφορία | 2/2019
Βαθμολογία | 7

Σε έναν παγκόσμιο χάρτη που θα προσπαθούσε να παρουσιάσει με γλαφυρή εικονογράφηση το κυρίαρχο μεταλλικό στίγμα κάθε ηπείρου, η Λατινική Αμερική θα ήταν ένα κοχλάζον καζάνι γεμάτο φίδια, ζωσμένο με αλυσίδες, σφαίρες και δαιμόνια. Το γιατί οι χώρες της Νοτίου Αμερικής αγκάλιασαν και λάτρεψαν σε τέτοιον βαθμό το ωμό, ακραίο metal, είτε αυτό λέγεται thrash, είτε death, είτε black, είτε –στην καλύτερη– μία ανίερη μίξη των τριών, χρίζει ανάλυσης που ξεφεύγει από τους στόχους του παρόντος κειμένου. Αρκεί να θυμηθούμε πως ονόματα όπως οι Sarcofago, Sepultura, Mystifier και Vulcano προέρχονται από εκεί (και δη από τη Βραζιλία, κάτι που όμως επίσης δεν είναι επί του παρόντος).

Οι Critical Defiance έρχονται από τη Χιλή, και μια ξεγυρισμένη ακρόαση του ντεμπούτο τους είναι αρκετή για να καταλάβει κανείς πως ετούτοι οι Νοτιοαμερικανοί ζουν και αναπνέουν για το thrash. Εμφανίζονται οπλισμένοι με το εικόνισμα των Slayer στην πλέον εμφανή θέση, δηλαδή στα φωνητικά, αλλά και στα κοφτά μικρο-riffs που σχηματίζουν τους σκελετούς των περισσότερων κομματιών, καθώς και στα χλιμιντριστά σόλο. Μαζί κουβαλάνε κι έναν γεμιστήρα τίγκα στις κασέτες των πρώιμων Anthrax, Exodus και Dark Angel.Τα φωνητικά του Felipe Alvarado τείνουν περισσότερο να φτύνουν οργισμένα παρά να τραγουδάνε (ακριβώς κατά τη σχολή του Araya), και συγκεντρώνονται σε χουλιγκανικές πολυφωνίες για έμφαση. Όλα τα καλά κλισέ είναι λοιπόν εδώ: αφηνιασμένο instrumental με αριθμητικό τίτλο, καλώς νοούμενο μποτιλιάρισμα από riffs, πολλά στροβιλιστά θέματα ικανά να στήσουν moshpits εν ριπή οφθαλμού, ένα εξώφυλλο όσο πιο Agent Orange γίνεται, και λιτό, γωνιώδες λογότυπο. Το όλο σύνολο εμπλουτίζεται με ψήγματα τεχνικού thrash (“Onset”), λίγο death metal και κάποιες Iron Maiden μελωδίες, οι οποίες αποσυμπιέζουν τον τσαμπουκά στο τελείωμα του “Spiral Οf Hatred”.

Συνθετικά οι Critical Defiance τα πάνε πολύ καλά χωρίς να ιδρώνουν: χτίζουν με ενστικτώδη τρόπο εύληπτα τραγούδια, στα οποία ανά πάσα στιγμή γίνεται κάτι ενδιαφέρον –το καταπληκτικό ομώνυμο του δίσκου είναι μάλιστα γεμάτο κιθαριστικές ξυραφιές, φαντασμαγορικά leads και ογκώδη τύμπανα. Το ενδιαφέρον διατηρείται μέσω της αεικινησίας και της πρόκλησης ενός διόλου φθηνού εντυπωσιασμού. Τα κομμάτια ζουν πάντως στο παρόν· δεν προσφέρονται δηλαδή για αρχειοθέτηση και αποστειρωμένη κατοπινή εξέταση, δεν είναι τρόπαια για να μπουν στη δισκοθήκη κάποιου μεταλλικού μουσείου. Είναι τραγούδια που λάμπουν την ώρα που αναπαράγονται και εγγράφονται πάνω στο σώμα του ακροατή.

Το υλικό του Misconception αποπνέει απίστευτη ενεργητικότητα, η οποία τροφοδοτεί ανελέητο headbanging, έχοντας παράλληλα αναπάντεχη δομική ευφράδεια. Οι Critical Defiance παίζουν με μόνο διακύβευμα τη στυγνή αναπαράσταση μιας οργίλης, χαοτικής ατμόσφαιρας (που έχει την αφετηρία της στις Ηνωμένες Πολιτείες των 1980s και περνάει από το καμίνι της Νοτίου Αμερικής) και τα καταφέρνουν περίφημα σ' αυτό τους το ντεμπούτο.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΑΛΜΠΟΥΜ

Διάφοροι - Grecospectiva 90s

Τάνια Σκραπαλιώρη

Riot City - Burn The Night

Χρυσόστομος Τσαπραΐλης

Hayden Thorpe - Diviner

Ανδρέας Κύρκος

Hollywood Vampires - Rise

Ανδρέας Κύρκος

HOT ΣΗΜΕΡΑ!

O Bruce Springsteen και ο Χάρι Πότερ

Ακούστε το ακυκλοφόρητο τραγούδι "I'll Stand By You"

David Toop - Ωκεανός του Ήχου: Αιθέριες Συνομιλίες, Περιβαλλοντικοί Ήχοι και Φανταστικοί Κόσμοι

Ξεκινώντας από το Παρίσι του 1889, όταν ο Claude Debussy πρωτάκουσε παραδοσιακή μουσική από την…

Καρδιακή προσβολή έπαθε ο Peter Murphy των Bauhaus

Οι γιατροί θεωρούν ότι βρίσκεται πλέον εκτός κινδύνου

Ένα θαυμάσιο βιντεοκλίπ από τη Björk

Δείτε το "Losss", από την Ισλανδή σταρ που τέτοιες μέρες πριν 15 χρόνια εμφανίστηκε στην τελετή…

Καινούριο βιντεοκλίπ για τον Kendrick Lamar

Δείτε το "Hair Down", για μια συνεργασία με τον SiR

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Roadrunner, roadrunner: 40 χρόνια Φορητής Μουσικής

Τα boomboxes των 1960s άνοιξαν τον δρόμο για την προνομιούχα απομόνωση που συνδέθηκε στα 1980s με…

An Artist Formerly Known As Purple: 35 Χρόνια Υπό Μωβ Βροχή Χωρίς Ομπρέλα

Με το κοντινότερο που έκανε ποτέ σε ροκ μπάντα στο πλάι του, ο Prince μίλησε στο Purple Rain για…