Αν ο κόσμος είναι σαν ένα βιβλίο –όπως έγραφε ο Άγιος Αυγουστίνος στους πρώτους αιώνες της μετά Χριστόν χρονολόγησης– κι όσοι δεν ταξιδεύουν είναι σαν να διαβάζουν μόνο την πρώτη σελίδα, το δίδυμο των Maribou State έχει βάλει σκοπό να το ξεκοκαλίσει.

Ο Chris David και ο Liam Ivory πήραν το ηλεκτρονικό κόσμημα που σχεδίασαν το 2015 με το ντεμπούτο Portraits και το γύρισαν (κυριολεκτικά) ανά την υφήλιο. Κι όπως με κάθε ταξίδι, επέστρεψαν πιο πλούσιοι: το Kingdom Ιn Colours αποδεικνύεται ένα εντυπωσιακό σύνολο πολύχρωμων στιγμιοτύπων της δημιουργικής και αεικίνητης αυτής τριετίας, καθώς και των μιλίων που διήνυσαν οι ταξιδιάρες ψυχές τους.

Η downtempo κληρονομιά του Portraits όχι απλά διατηρείται, μα κυματίζει περήφανα στον ιστό του Kingdom Ιn Colours, ενισχυμένη ωστόσο με παιχνιδιάρικα γυρίσματα και με δοκιμές πιο ατμοσφαιρικής τραγουδοποιίας. Μουσικές του κόσμου απορροφώνται στα dance μοτίβα, ενώ και η γενικότερη ποπ ευαισθησία των Maribοu State αναδεικνύεται λαμπρή μέσα από την ωρίμανση της στιχουργικής τους υπόστασης.

Ο αέρας της Μέσης Ανατολής σαρώνει λοιπόν κάθε νότα του "Beginners Luck", ενώ το "Kingdom" αναδύεται ως ένα χορευτικό πλην γνήσιο τραγούδι της ερήμου, λέγοντας την ιστορία ενός μοντέρνου βασιλιά, ο οποίος απολαμβάνει την εξουσία από το ύψος του ελεφάντινου πύργου του –οι David & Ivory, εκτός από ταλαντούχοι παραγωγοί, έχουν και τη στόφα των μουσικών παραμυθάδων. Η περιπλάνηση στην έρημο βαθαίνει όταν σε κάποιον αμμόλοφο συναντάνε τη funk ψυχεδέλεια των Khruangbin, για μία από τις καλύτερες στιγμές του δίσκου, το "Feel Good": εξωτικός αισθησιασμός, ημίφως και μεθυστική εικονοποιία, με τα φωνητικά της Laura Lee να σχεδιάζουν μονοπάτια στα οποία η ακρόαση γίνεται υπαινικτική αποπλάνηση.
 
Η κορυφή ωστόσο του Kingdom Ιn Colours δεν μπορεί να είναι άλλη από το "Nervous Tics" –ένα από τα καλύτερα κομμάτια που έφτιαξαν ή θα φτιάξουν ποτέ οι Maribou State. Αριστουργηματική η ενορχήστρωση με πρωταγωνιστή το παραδοσιακό κινέζικο έγχορδο guzheng, συν τη Holly Walker (διαχρονική συνοδοιπόρος του ντουέτο) να κεντάει ψιλοβελονιά με τα βελούδινα, cool φωνητικά της μια τυπική ιστορία υπαρξιακής και ερωτικής απομόνωσης· η οποία λύνεται τελικά σε μια κραυγή αγωνίας για την υπέρτατη ανάγκη της συναισθηματικής σύνδεσης.

«You control your hartbeat, but you can’t shut down». Παντρεύοντας νουάρ και χρώμα, οι Maribou State δαμάζουν εδώ τα καρδιοχτύπια τους και μαθαίνουν να τα απολαμβάνουν. Καλώντας μας συνάμα να κάνουμε το ίδιο, ώστε να περιπλανηθούμε κι εμείς στο ηχητικό βασίλειο που έχουν οικοδομήσει την τελευταία πενταετία. Μια πρόσκληση ακρόασης, την οποία αξίζει να αποδεχτούμε.

{youtube}GbF4YoYvQqc{/youtube}

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured