Θα πρωτοτυπήσω λέγοντας ότι εκτιμώ τον Kid Rock, κάτι που ξέρω πως δεν συμβαίνει με τους περισσότερους από όσους γράφουν για μουσική. Μπορεί όταν ανοίγει το στόμα του να πετάει ασυναρτησίες και να προκαλεί με τις δηλώσεις του, όμως στο μουσικό κομμάτι πάντα μου άρεσε. Και μάλιστα δεν με άγγιξε τόσο η μεγάλη του επιτυχία –το Devil Without A Cause του 1998– όσο κάποιες τελευταίες του κυκλοφορίες, όπως το Born Free (2010) και το Rebel Soul (2012). Γράφει μόνος του ο Robert Richie από το Μίτσιγκαν, παράγει σταθερά πιασάρικα κομμάτια, με παραγωγές αψεγάδιαστες, ενώ η μπάντα που τον συνοδεύει από το 1997 (οι Twisted Brown Trucker) είναι φοβερή. Τα τραγούδια του δεν πρόκειται ασφαλώς ν' αλλάξουν την ιστορία της μουσικής, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν τ' ακούς ευχάριστα, ότι δεν έχουν την παραμικρή αξία.  
 
Το First Kiss τον βρίσκει για πρώτη φόρα μακριά από την Altlantic, καθώς κυκλοφορεί από τη Warner Bros. –μακάρι βέβαια όλοι οι καλλιτέχνες να μπορούσαν να φύγουν από μια πολυεθνική και να υπογράψουν ξανά σε …πολυεθνική, έστω και αδελφή– ενώ μαζί του, εκτός από τους μονιμάδες Twisted Brown Trucker, έχει τώρα και τους Band Of Heathens. Κάπου τους άκουσε, του άρεσε ο ήχος τους και τους κάλεσε στο στούντιο. Για ένα άλμπουμ όπου, στα σαρανταφεύγα πια (44, για την ακρίβεια), βιώνει μια μικρή κρίση ηλικίας και αρχίζει έτσι να νοσταλγεί το παρελθόν, παίζοντας σχεδόν τα πάντα από όσα άκουγε κάποτε, εξαιρουμένου του χιπ χοπ. 
 
Στο ομώνυμο του δίσκου τραγούδι (και πρώτο single) θυμάται το πρώτο φιλί που έδωσε πριν από πολλά-πολλά χρόνια, φτιάχνοντας κάτι που φέρνει λίγο κατά νου το “Summer Of 69” του Bryan Adams. Το “Good Times And Cheap Wine” είναι στοχευόμενο ενάντια στους hipsters, στα social media, στο Coachella και στους «αγαπημένους» του Coldplay: ο Kid Rock δηλώνει ότι απλά δεν «κολλάει» σε όλα αυτά και το μόνο που ζητάει είναι ένα καλό και φτηνό κρασί και να παίζει rock 'n' roll. Στο “Drinking Beer With Dad” μας δείχνει για ακόμα μία φορά ότι είναι κατά βάθος η country μουσική αυτή που του ταιριάζει περισσότερο, ενόσω η steel κιθάρα του Dan Dugmore κλέβει την παράσταση. Στο boogie “Ain't Enough Whiskey”, πάλι, φαίνονται τα κολλητηλίκια με τους Aerosmith –μακάρι να είχαν κι εκείνοι ένα τέτοιο τραγούδι τα τελευταία χρόνια (κακία, το ξέρω)– ενώ το γραμμένο για τον Hank Williams Jr. “Jesus And Bocephus”, με τις gospel αποχρώσεις, είναι από τα τραγούδια με τα οποία τρελαίνονται συνήθως οι Αμερικάνοι. Στο δε bonus “Say Goodbye” συναντάμε κι έναν ακόμα κολλητό, τον Bob Seger, να έχει βάλει το χεράκι του στη σύνθεση. 
 
Η 10η κυκλοφορία του Kid Rock τα πήγε πολύ καλά στις Η.Π.Α., φτάνοντας στο νούμερο 2 των charts (στη Βρετανία βέβαια κόλλησε στο #52), ενώ έλαβε και θετικές κριτικές, αλλά και μερικές πολύ κακές. Προσωπικά συντονίζομαι προς τις πρώτες, καθώς έπαιξα πολλές φορές το First Kiss δίχως ποτέ να πατήσω το πλήκτρο του skip· συνάμα όμως δεν πάτησα και καμία φορά το repeat για το ίδιο κομμάτι. Το άκουσα πάντως ευχάριστα: ξεχωρίζω τα “First Kiss”, “Ain't Enough Whiskey”, “Drinking Beer With Dad” και “Good Times And Cheap Wine”, δίνω τα εύσημα στην παραγωγή και κρίνω ότι είναι μια χαρά κυκλοφορία για να τη βάλεις να παίζει σαν χαλί, ενώ κάνεις κάτι άλλο. Αν πάντως ψάχνει κανείς για κάτι πιο ολοκληρωμένο, δεν θα σταθεί εδώ. Ακόμα δηλαδή κι αν το θέλει σε Kid Rock, λογικά θα πάει σε κάποιο από τα δύο προηγούμενά του άλμπουμ…
 

{youtube}WTCnno-3EGE{/youtube}

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured