Όγδοη κυκλοφορία μέσα σε επτά χρόνια (!!!) για τους ίντιδες από το Πόρτλαντ, κι ενώ θα περίμενες –και λογικά– έναν δίσκο ξεψυχισμένο και κορεσμένο, εκείνοι βγάζουν το πιο καλογυαλισμένο και φορτσάτο εγχείρημά τους μέχρι σήμερα. Να οφείλεται άραγε στην παρουσία του Danger Mouse πίσω από την κονσόλα του παραγωγού; Όπως και να έχει, το παρεάκι του «Σατανικού Σατανιστή» (sic) John Gourley τα καταφέρνει περίφημα.

Με τη βοήθεια λοιπόν του μαγικού ραβδιού του Brian Burton, ο οποίος σαν άλλος μουσικός Μίδας μετατρέπει οτιδήποτε αγγίζει σε χρυσάφι, οι Portugal. The Man πραγματοποιούν με το Evil Friends το μεγαλύτερο άνοιγμα της καριέρας τους σε νέα ακροατήρια. Και δικαίως, αφού τους διακρίνει μια δημιουργική πολυ-οργασμικότητα που δύσκολα συναντάει πλέον κανείς στις μέρες μας (συν την περίσσια στιλιστική τους ποικιλομορφία). Στοιβάζουν ροκ αιχμές πάνω σε ποπ ευαισθησίες και προσφέρουν μουσικές που κυλάνε σαν γάργαρο νεράκι στα κουρασμένα από τη μετριότητα ώτα, παρότι χιπστερίζουν εδώ κι εκεί –κανείς άλλωστε δεν υπαινίχθηκε την απόλυτη αρτιότητά τους ως σχήμα.

Με τα "Public Soldiers", "Creep In A T-Shirt", "Evil Friends", "Modern Jesus", "Hip Hop Kids" και "Atomic Man" να στοιχίζονται σε ένα αψεγάδιαστο πρώτο μέρος, καταδικασμένο να παίζει στο repeat, οι «Πορτογάλοι» γραπώνουν τον ακροατή οριοθετώντας την ευρυγώνια οπτική μιας μπάντας που ξερνάει κολλητικές μελωδίες με άνεση η οποία ντροπιάζει τους ομότιμούς της καλλιτέχνες. Αν και πατιέται φρένο στη συνέχεια του άλμπουμ, το ψυχεδελικό "Waves" και το αφροδισιακό "Purple Yellow Red And Blue" κρατάνε τον πήχη (και την τελική βαθμολογία) ψηλά.

Κλειδώνουν έτσι στα μεγάλα σαλόνια της indie κοινότητας οι Portugal. The Man, με τη φρέσκια τους ποπ να αναδύεται για τα καλά από την τούνδρα της Αλάσκα –απ' όπου και ξεπήδησε το σχήμα στα 2005– κελαρύζοντας ολοένα και πιο ευχάριστα με κάθε καινούρια τους κυκλοφορία. Δεν έσφαλε διόλου και ο ίδιος ο Danger Mouse για την επιλογή του να συνεργαστεί και να ραφινάρει τον ήχο τους, έχοντας μάλιστα και ενεργή συμμετοχή στις συνθέσεις (καθώς και συνηθίζει). Μένει μόνο να δούμε αν αυτή η συνεργασία έχει περαιτέρω δυνατότητες εξέλιξης σε πιθανή μελλοντική της επανάληψη, κάτι που μόνο ως ευτυχές θα το θεωρούσε ο υπογράφων βάσει του εξαιρετικού εν λόγω δείγματος.

 

 

{youtube}-zpBbrXLxP4{/youtube}

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured