Σκοτεινή, μυστηριώδης και μοιραία, όπως όλες σχεδόν οι πρωταγωνίστριες ενός φιλμ νουάρ, η Βρετανίδα τραγουδοποιός –που έχει πλέον ως βάση της το Βερολίνο– επιστρέφει έναν περίπου χρόνο μετά το Island Fire για να συνεχίσει τη βόλτα της σε γνώριμα τοπία. Το φετινό Down Baby Down διαρκεί μόλις 27 λεπτά: η Gemma Ray φτιάχνει σ' αυτό κινηματογραφικές ατμόσφαιρες που θυμίζουν κάτι από τα σπαγγέτι γουέστερν του Ennio Morricone, από την ηδυπάθεια του Serge Gainsbourg με την Jane Birkin, από τις σκοτεινές αυτοκαταστροφικές ερμηνείες της Lydia Lunch, αλλά και κάτι από το πιάνο της Genevieve McGuckin στους These Immortal Souls.

Στα τραγούδια της Ray πάντα είναι νύχτα, πάντα κάποιος μπάρμαν σερβίρει αμίλητος παραπάνω μπέρμπον σε ένα μπαρ με λίγους και κακούς ανθρώπους (τους οποίους κάτι κυνηγάει ή κυνηγούν εκείνοι), πάντα οι γυναίκες κλείνουν αργά τα μάτια κι έχουν ψεύτικες βλεφαρίδες, ενώ πάντα ουρλιάζουν απ' έξω τα φρένα μιας Σεβρολέτ –όπως θα έλεγε και ο David Bowie, κάποτε.

Σε αυτό το ιδιαίτερα γνώριμο ασπρόμαυρο σκηνικό με τις σκληρές φωτοσκιάσεις, τα αισθησιακά φωνητικά της Βρετανίδας συνοδεύουν οι Thomas Wydler (Nick Cave & The Bad Seeds), Rory More και Wilhelm Stegmeier με ντραμς, όργανο και μπάσο αντίστοιχα, ενώ τα ηχητικά τοπία εμπλουτίζονται με τις ηλεκτρακουστικές κιθάρες της Ray, το πιάνο, την κλαβιόλα, το ξυλόφωνο, τη μελόντικα και το dulcimer. Αργόσυρτες μπλουζίστικες κιθάρες, jazzy ατμόσφαιρες και rockabilly αισθητική, με σόλο τα οποία παραπέμπουν στο “Apache” των Ventures, όσο η βελούδινη –και θεατρικά απειλητική– φωνή της Ray άλλοτε τραγουδά στα αγγλικά κι άλλοτε ψιθυρίζει στα γαλλικά• όντας αέρινη, σκοτεινή και άπιαστα εξωτική, με έναν τρόπο που «φωνάζει» όμως επιτήδευση.

Η Gemma Ray έχει φτιάξει λοιπόν ένα καθ’ όλα γοητευτικό άλμπουμ-soundtrack που λόγω διάρκειας δεν κουράζει, αλλά που τελικά καταχωρείται περισσότερο ως soundtrack και λιγότερο ως ολοκληρωμένο άλμπουμ. Έτσι, μπορεί να αρέσει σε μια μεγάλη μερίδα του κοινού (και μαζί στον Quentin Tarantino, λάτρη τέτοιων σκηνικών), όμως ένας πιο απαιτητικός ακροατής δεν θα σταθεί για πολύ στα προβλέψιμα νουάρ και ελαφρώς προκάτ μουσικά τοπία όπου τον κατευθύνει η τραγουδοποιός.

 

 

{youtube}fH1w8Sy7HKQ{/youtube}

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured