Τους Matmos τους θαύμασα όταν στο tribute στους Black Sabbath (Everything Comes And Goes, 2005) κατάφεραν να αφήσουν πίσω ακόμα και τους αεικίνητους Ruins σε επίπεδο έκπληξης. Διασκευάζοντας –και μάλιστα στην αρχή του δίσκου– το μικρότατο σε διάρκεια “F/X”, επέδειξαν ότι προσφέρουν εκεί όπου κολλάνε και δεν κολλάνε χάριν κάποιου ποζεράδικου εφηβικού κολλήματος στην προσφορά του μουσικού οβολού τους. Το εκ Σαν Φρανσίσκο ορμώμενο δίδυμο μπορεί βέβαια να έχει μπερδέψει ενίοτε τους θιασώτες του, μιας και κάποια στιγμή νομίσθηκε oτι ήταν αμιγώς πειραματιστές. Όμως η ουσία τους βρίσκεται αλλού: οι Matmos αρνούνται να μπουν κάτω από συγκεκριμένη ηχητική φόρμα. Με την ίδια ευκολία που κουράρουν τα φίλτρα τους προετοιμάζοντάς τα για νέες περιπέτειες, με την ίδια ακριβώς χαλαρότητα θα αφήσουν φόρμες που εσωκλείουν ποπ χρώματα και λάτιν καλίμπες οι οποίες βροντούν να περάσουν το κατώφλι του στούντιό τους.

Το Marriage Of True Minds πήρε στους Matmos 4 χρόνια εγγραφής. Όχι επειδή η (γνωστή) τελειομανία τους επέβαλε ένα τέτοιο χρονοδιάγραμμα, αλλά γιατί στήριξαν τον δίσκο σε ένα ολωσδιόλου διαφορετικό υπόβαθρο από το κλασικό «έχω μερικές ιδέες, ας τις βάλουμε κάτω μπας και γίνουν ολοκληρωμένες συνθέσεις». Οι Schmidt & Daniel χρησιμοποίησαν πειραματόζωα ως πεδίο της πρωτογενούς έρευνάς τους για νέες συνθέσεις. Με πειράματα τα οποία εμπίπτουν στη θεωρία gestalt (όπως τη διατύπωσε στα 1932 ο Wolfgang Metzger), άνθρωποι –που συμμετείχαν με τη θέλησή τους– πρόσφεραν συμπεράσματα γύρω από τον τρόπο που η καθαρόαιμη, πραγματιστική νομολογία του σώματος μεταφέρεται στη γαία του υπερφυσικού και στον παραπάνω των τριών διαστάσεων χώρο. Το «καύσιμο» του πειράματος είχε ασφαλώς να κάνει με τον ήχο: από ακουστικά, οι Matmos διοχέτευαν στα αυτιά των πειραματόζωων white noise και τα εγκεφαλογραφήματα έπαιρναν φωτιά, μιας που, σημειωτέον, οι συμμετέχοντες ήταν δεμένοι χειροπόδαρα και με τα μάτια βυθισμένα στο σκοτάδι –ένεκα οικιοθελούς τυφλόμυγας, ας πούμε.

Μα θόρυβο θα παρήγαγαν τότε, συμπεραίνετε εσείς... Έλα όμως που είναι συνθέσεις όσα ακούμε εδώ! Το νεόκοπο δισκογραφικό συμβόλαιο με την Thrill Jockey (μετά από χρόνια συνεργασίας με την σαφώς πιο ποπ Matador) μας αποκαλύπτει τους Matmos σε δαιμονισμένα κέφια. Προσοχή! Το δαιμονισμένα γράφεται ως κυριολεξία. Γιατί ανάμεσα σε ξυραφιασμένες ποπ συνθέσεις, θα ακούσετε ουρλιαχτά∙ και εν μέσω ρυθμικών, πολυγωνικών ενορχηστρώσεων θα ακούσετε τον υμένα του όποιου συνόρου να διαρρηγνύεται. Δεν υπάρχει κανένα όριο στο Marriage Of True Minds οι Matmos περνούν από ύμνους ρωμαϊκών λεγεώνων σε παροξυσμικό, γερμανικό prog και από ταβανιασμένο –και γεμάτο electro στοιχεία– deep house σε γεμάτο αμφεταμίνες industrial. Από τους πλέον πολυσχιδείς δίσκους των χρόνων μας. Σε κάθε ακρόαση θα βρείτε κι άλλη σύνθεση προς έρευνα. Και θα μαγευτείτε, διότι πρόκειται για ένα απόλυτα σύγχρονο έργο, το οποίο παίζει με όλες τις αισθήσεις και όχι μόνο αυτήν της ακοής.

Σαφώς επομένως ένας από τους πλέον ολοκληρωμένους δίσκους του 2013, ίσως ο πρώτος μέχρι στιγμής που να μπορεί να οριστεί ως «συναρπαστικός». Θα παραμείνει μάλιστα έτσι ακόμα κι αν αναστηθεί ο Ξενάκης και ανακοινώσει συνεργασία με τον Hendrix.

 

 

{youtube}gz64trDyssc{/youtube}

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured