Στον παντοιοτρόπως διασυνδεδεμένο κόσμο του σήμερα, το γεγονός ότι ένας Νορβηγός συνθέτης/κιθαριστής και η πολυεθνική παρέα του καταπιάνονται με το φλαμένκο ίσως να μην κάνει και τόσο μεγάλη εντύπωση. Το ενδιαφέρον και η μελέτη για τις «μουσικές του κόσμου» είναι ένα πεδίο που έχει ανοίξει εδώ και πολλά χρόνια για τον οποιονδήποτε, ανεξάρτητα από την καταγωγή και τον τόπο διαμονής του. Το άλμπουμ Danza De Andalucia, εντούτοις, κρύβει αρκετές ευχάριστες εκπλήξεις και καταφέρνει να ξεχωρίσει από τον σωρό των ανάλογων κυκλοφοριών.

Η τεχνική κατάρτιση του Asgeir Aarøen και του συνεργάτη του, βιολιστή Bjarte Mo, αλλά και των μουσικών που τους συνοδεύουν σε όρθιο μπάσο, φλάουτο και διάφορα κρουστά είναι σίγουρα εντυπωσιακή. Ειδικά οι δύο πρώτοι, αδιαμφισβήτητοι πρωταγωνιστές του ήχου που διέπει το άλμπουμ, καταφέρνουν να δημιουργούν σωστές αντιστίξεις, να αναπτύσσουν επιτυχημένα τις δυναμικές και να εκμεταλλεύονται όλο το ηχοχρωματικό και εκφραστικό οπλοστάσιο των οργάνων τους, χωρίς –σημαντικότατο αυτό– να μετατοπίζεται το επίκεντρο της προσοχής, το οποίο παραμένει σταθερά εστιασμένο στις συνθέσεις.

Και είναι αυτές οι 13 συνθέσεις (12 οργανικά και 1 τραγούδι) που αποτελούν το πραγματικό κλου του Danza De Andalucia. Ο Aarøen δεν είναι απλά ένας μελετητής του φλαμένκο και της ανδαλουσιανής παράδοσης γενικότερα, αλλά κάποιος που έχει νιώσει βαθιά την ουσία της. Αποδεικνύεται έτσι ικανός να συνδυάσει άνετα τις διάφορες συνιστώσες αυτής της μουσικής παρακαταθήκης, χωρίς άτεχνες «ραφές», μα με ομαλές μεταβάσεις μεταξύ των μερών και με μελωδίες που ακούγονται πραγματικά πηγαίες. Άλλωστε η ίδια η παράδοση της νότιας Ισπανίας φέρει μέσα της χωνεμένα στοιχεία από τη βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, ένα κράμα το οποίο αντικατοπτρίζεται ξεκάθαρα στους μελωδικούς τρόπους και στους ρυθμούς συνθέσεων όπως οι "Pa Eventyr", "Arabisk Samba" και η ομώνυμη του δίσκου. Όμως οι αναφορές δεν τελειώνουν εκεί: υπάρχουν επίσης λατινοαμερικανικά στοιχεία –με κύρια πηγή το αργεντίνικο τάνγκο– αλλά και κάποιες μόλις διακριτές βορειοευρωπαϊκές νύξεις.

Σίγουρα το πρώτο αυτό δισκογραφικό βήμα των Asgeir & Mo δικαιούται κάτι παραπάνω στη βαθμολογία από ένα σκέτο 7 –ας όψονται οι περιορισμοί που θέτει η πλατφόρμα του Avopolis. Όμως το σημαντικό είναι ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα άλμπουμ πραγματικά καλοφτιαγμένο, που ξεχειλίζει από μουσικότητα και προσφέρει ποικίλες απολαύσεις στον ακροατή. Συνιστάται δε ανεπιφύλακτα ακόμα και σε μουσικόφιλους που δεν έχουν την παραμικρή επαφή με ανάλογα ακούσματα.


 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured