Δεν θέλει συστάσεις ο DJ JS-1 από το Κουίνς. Γκραφιτάς, παραγωγός και turntablist, αλλά και μέλος των θρυλικών Rocksteady Crew –της πρώτης και σημαντικότερης ομάδας χορευτών break του Crazy Legs, που βάλαν την κουλτούρα του χιπ χοπ στον χάρτη κατά τη δεκαετία του 1980 στο Μπρονξ.

Γνώστης και μερακλής λοιπόν ο DJ JS-1. Οπότε περιμένεις από αυτόν έναν δίσκο στο πνεύμα της σειράς Ground Original μιας και τα άλλα δύο ήταν διαμάντια. Αν είστε φαν του Wiz Khalifa και του Tyler The Creator βέβαια, χλωμούς σας κόβω... Εδώ μιλάμε για νεοϋρκέζικο ήχο, με σκατόμπιτα, γραμμές που περνάνε μέσα από το κόψιμο του fader του ΜΚ2 και με μια παρέλαση ποντικιών (εννοώ ράπερς) που εκτείνονται από τον KRS One και τον Rahzel μέχρι τους M.O.P. και τον Joel Ortiz.

Στο Ground Original 3: No One Cares του DJ JS-1 ακούμε αυθεντικό και ωραίο ανατολικό ήχο, στο πιουριστικό πνεύμα του 1990s χιπ χοπ. Ο δίσκος διαθέτει κάποιες πολύ δυνατές στιγμές, σαμπλς έξυπνα και φυσικά άφθονο σκρατς. Ενώ όμως ηχητικά αποδεικνύεται ατόφιος, αισθητικά κάνει μερικές κοιλιές. Κι εδώ βρίσκεται και η διαφορά του DJ JS-1 και του κάθε DJ JS-1 από τον Tyler που προανάφερα. Ο πρώτος είναι δηλαδή «ο θρυλικός DJ από το Κουίνς», ο δεύτερος «το μέλλον», και οι δύο κάνουν αξιοπρεπή μουσική. Το λάθος όμως του DJ JS-1 είναι η συλλογιστική: πάντα κάνει δίσκους οι οποίοι, ενώ παραγωγικά και στιχουργικά βγάζουν μερικές καθαρές ντόπες, εννοιολογικά μοιάζουν σαν συλλογές. Και ξες 22 κομμάτια με 48(!) συμμετοχές σου θυμίζει τελικά αυτά τα mixtapes με τις καραμούζες που βγάζει ο DJ Khaled και κράζεις…

Βέβαια, η παρέλαση αστέρων όπως ο AG, o OC, o Ill Bill, o Sick Jacken, o Guilty Simpson, o Craig G κ.α. δίνει μια εντύπωση θριάμβου, η οποία, σε συνδυασμό με τον ήχο, καθιστά  το άλμπουμ ένα δυνατό σύνολο. Από την άλλη όμως, είναι ένα δυνατό σύνολο συμμετεχόντων που έλαμψαν το 1997, ενώ πλέον έχουμε 2011. Βετερανίστικο ή αναχρονιστικό; Σαν φαν του αγνού, σκληρού ήχου του ραπ λέω το πρώτο. Σαν ακροατής ωστόσο μιας μουσικής που εξελίσσεται διαρκώς με νέες ενδιαφέροντες ιδέες, ψηφίζω το δεύτερο. Γι' αυτό και δεν βάζω παραπάνω από εφτά.

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured