Στα σίγουρα παίζουν μανιασμένα. Στα σίγουρα έχουν απόλυτο δίκιο να παίζουν stoner rock, είναι από το θαυμάσιο Salt Lake City οπότε οι εικόνες που τους περιβάλλον είναι σε απόλυτη συνοχή με τον ήχο τους. Όχι βέβαια με τις εμμονές τους ή τουλάχιστον με ό,τι προσπαθούν να παρουσιάσουν σαν εμμονές καλλιτεχνικού τύπου, μιας και οι Iota κατασκεύασαν ένα concept δίσκο. Με συμπαθητικό (αν και κακό στην εκτύπωση του σε χαρτί) artwork, το οποίο μπλέκει πεφωτισμένες φυλές εξωγήινων με βουδιστικές στάσεις ζωής. Εδώ είναι που οι Iota θέλησαν να κάνουν τη διαφορά. Οικειοποιούμενοι μία metallhead προσέγγιση κοσμογονίας (και αυτό κάτι λέει για τις καταβολές τους) προσπάθησαν να ξεφύγουν από τη λογική που θέλει τα stoner συγκροτήματα να μιλάνε για μία – πεπατημένη γι’ άλλους, υψηλή κατ’ αυτούς, καταπώς φαίνεται – οδό όπου το κλασικό τρίπτυχο του rock ‘n’ roll αποτελεί την Αγία Τράπεζα και αζτέκικο θυσιαστήριο ταυτόχρονα.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η διαφορετικότητα στην οποία βάδισαν οι Iota τους βγήκε σε άψογη ποκερίστικη κέντα. Μπορεί τον stoner οπαδό να τον πωρώνουν με τα κρεσέντο τους και με τα δαιδαλώδη τύμπανά τους, όμως πέρα από τη στενή κοινότητα δεν θα βρεθεί κάποιος να ακούσει τον επικό βροντόσαυρο “Dimensional Orbiter” των 22 λεπτών και 55 δευτερολέπτων, όχι επειδή η διάρκεια του είναι τεράστια, αλλά επειδή σε κανένα σημείο δεν ακούσαμε τη φύση και την αστική ρυμοτομία που περιβάλλει τη μπάντα αυτή. Οι σιωπές, κοντολογίς, είναι μόνο προσχήματα για να αναδυθούν πολλάκις παιγμένα ακόρντα. Η δουλειά του Joey Toscano στην κιθάρα είναι πραγματικά καλή και μελετημένη στον ήχο της, αλλά τα φωνητικά δεν τολμούν να πάνε μήτε σπιθαμή πέρα από τα όρια που έθεσαν ο John Garcia και ο Chris Cornell – με Kyuss και Soundgarden αντίστοιχα.

Τυπολογία μέχρι θανάτου. Και κρίμα διότι πρόκειται για μία μπάντα που παίζει με ψυχή, έχει ένα θαυμάσιο όνομα και κρατάει και για το κλείσιμο του δίσκου ένα πολύ ψυχωμένο τραγούδι (“Opiate Blues”), το οποίο, με τη χρήση της φυσαρμόνικας, δίνει επιτέλους στο Tales αυτό που λείπει από όλον τον υπόλοιπο δίσκο.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured