Πολλά έχουν ακουστεί σχετικά με το τι ήταν οι Chambawamba όταν ξεκίνησαν την καριέρα τους και τι είναι σήμερα, όπως κι αν έχει πάντως, και εξετάζοντας προσεκτικά το νέο τους αυτό άλμπουμ, έχουν σίγουρα πολλά ακόμη να πουν με τους στίχους τους. Ίσως μουσικά να έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που παρουσίαζαν ενδιαφέρον και στο μουσικό τομέα, αλλά αναμφίβολα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να ξεφυλλίζεις το βιβλιαράκι με τους στίχους και τα λοιπά σχόλια, που ασφαλώς αναφέρονται σε πολλά κακώς κείμενα ανά τον κόσμο, πράγματα που φυσικά δεν μαθαίνουμε ποτέ ή διαβάζουμε με ψιλά γράμματα στις εφημερίδες.

Όχι ότι δεν υπάρχουν καλά κομμάτια στο “Un”, απλά μιλάμε για ποπ τραγουδάκια που είναι τόσο ακίνδυνα, ώστε δύσκολα μπορείς να σταθείς σε κάποιο απ’ αυτά. Ακόμη και οι μεγάλες τους επιτυχίες είχαν έναν κάποιο ηχητικό τσαμπουκά μέσα τους, ο οποίος έχει χαθεί πια. Από όλον λοιπόν τον παλιό τους αναρχο-πανκ εαυτό, έχει μείνει πια η ασυμβίβαστη στάση στις πεποιθήσεις, έτσι όπως εκφράζεται μέσα απ’ τους στίχους όπως προείπαμε. Ακόμη κι εκεί, σίγουρα θα μπορούσε να προβάλει κάποιος τις αντιρρήσεις τους, σχετικά με το βαθμό των ειλικρινών κινήτρων που μπορεί να κρύβονται πίσω τους ή το πόσο επικίνδυνα είναι τελικά τα λεγόμενά τους πια και πόσο περισσότερο ζωτικά για τη νεολαία θα μπορούσαν να είναι απ’ αυτά που παραθέτουν εδώ. Ας μην κάνουμε υποθέσεις, ας μην μπούμε ξανά στην κουβέντα του κατά πόσο ειλικρινείς στα ιδανικά τους στάθηκαν απ’ τη στιγμή που τραγουδούσαν για την επανάσταση μέσα απ’ τη φιλόξενη αγκαλιά μιας πολυεθνικής, κι ας δούμε τι κάνουν αυτή τη στιγμή.

Προφανώς αρκετά απ’ αυτά τα κομμάτια τα άκουσαν από πρώτο χέρι όσοι τους είδαν πρόσφατα στη χώρα μας, το βασικότερο όμως είναι ότι, μιλώντας προσωπικά, οποιοδήποτε σχήμα κυκλοφορεί ένα άλμπουμ με πρώτο σινγκλ ένα κομμάτι με τίτλο “On Ebay”, δεν μπορεί παρά να έχει την πλήρη προσοχή μας! Οι ακτιβιστές από το Leeds δεν έχουν βέβαια καλό λόγο να πουν για τη μεγαλύτερη ιστοσελίδα πλειστηριασμών (άλλο αν κάποιοι έχουν εκπληρώσει ένα σωρό όνειρα κι έχουν βρει εκεί όλους τους δίσκους που έψαχναν επί σειρά ετών, ο γράφων δηλαδή για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι!), και αναφέρουν ότι εκεί πρόκειται σύντομα να μπορεί κανείς να αγοράσει κομμάτια του πολιτισμού του Ιράκ, έτσι όπως κλάπηκαν από τα μουσεία της χώρας τώρα με τον πόλεμο και τα έχουν υπό την κατοχή τους οι Αμερικανοί στρατιώτες. Οι Chumbawamba έχουν πολλά ακόμη να πουν για τη χώρα αυτή και τα όσα τραγικά και παράξενα συμβαίνουν εκεί, από τη σφαγή στο Columbine και την υπερκαταναλωτική μανία των κατοίκων της, μέχρι τους τρόπους αντίδρασης του υπόλοιπου κόσμου ενάντια στον άκρατο επεκτατισμό της, είτε αυτό λέγεται λειτουργικό σύστημα linux (ένας τρόπος αντίδρασης στη Microsoft, εκτός από μια τούρτα στη μούρη του Bill Gates, όπως λένε οι ίδιοι!), είτε Buy Nothing Day! Πλάι σε όλα αυτά, μαθαίνουμε για ακτιβιστές και ακτιβίστριες στη Βολιβία, για Κοινωνικά Κέντρα που σκοπό τους έχουν να δημιουργήσουν καινούργιους κόσμους σε άσχημα μέρη, για το εμπάργκο της Αμερικής στην Κούβα και πολλά άλλα.

Μουσικά υπάρχουν κομμάτια που θα σας κάνουν καλή παρέα όσο εσείς θα διαβάζετε τους στίχους και θα μελετάτε εν γένει το booklet, θα τολμήσουμε όμως μια πρόβλεψη και θα πούμε ότι μάλλον δεν πρόκειται να δουν κάποιο απ’ αυτά να γίνεται τόσο massive επιτυχία όπως το “Tubthumping”. Οι οκτώ Chumbawamba δεν νομίζω να έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα μ’ αυτό, οπότε απολαύστε το άλμπουμ στο κομμάτι που του αναλογεί και οι δύο πλευρές θα είναι αμφότερες ευχαριστημένες!

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured