Ένα από τα πιο καλά κρυμμένα μυστικά της Σκωτσέζικης σκηνής των 90’s, η μουσική πειραματική κολλεκτίβα από τη Γλασκώβη, την οποία οδηγεί προς μία ιδιαίτερα κατεύθυνση εδώ και χρόνια ο Davey Henderson. Στο τέταρτο πλέον album, και ίσως το πιο σπουδαίο στην έως τώρα πορεία τους, οι The Nectarine No.9 καταφέρνουν να ηχογραφήσουν ένα αρκετά πολυσυλλεκτικό, και καθόλου προβλέψιμο δίσκο.

Πλούσιο σε μία γλυκιά underground καλλιτεχνική ατμόσφαιρα, ένα εξαιρετικό guitar noir, που περνάει μπροστά από τον ακροατή σαν μία στυλιζαρισμένη και προσεγμένη ως την λεπτομέρια ασπρόμαυρη κινηματογραφική ταινία. Το “Received Transgressed & Transmitted” λειτουργεί ως το αποτέλεσμα μιας εκλεπτισμένης δουλειάς που κινείτε ανάμεσα στην «τέλεια» pop, στο art-rock, και το lo-fi, μέσα από μία ελεύθερη αυτοσχεδιαστική jazzy διάθεση, και πάντα στον άξονα της δημιουργίας κάτι εξ’όλοκλήρου πρωτότυπου, επιρροές αλλά όχι αντιγραφές.

Άλλοτε σαν τα σκωτσέζικα ξαδερφάκια των πρώιμων Pavement, άλλοτε σαν τους Flaming Lips των late 90’s, χωρίς όμως να ξεχνάνε το ανασκευαστικό και ανατρεπτικό post punk των The Fall, και βέβαια με μία εμμονή στο art-rock του Frank Zappa και του Captain Beefheart, καθώς και με τους ήχους των Velvet Underground να αντηχούν μέσα στον μυαλό.

H ποικιλομορφία του album είναι ξεκάθαρη, χωρίς όμως να δημιουργεί κάποια ιδιαίτερα άβολη ατμόσφαιρα ή ανισότητα. Από την προσπάθεια να ηχογραφήσουν τα πιο «προσιτά» τους τραγούδια, με την φόρμουλα για την τέλεια pop κατά νου, στα “Susan Identifier” και “Constellations of Vanity” μέχρι εκκεντρικά “Pong Fat 6” και “Bongo Kong”, στο οποίο ο beat ποιητής Jock Block απαγγέλει με συνοδεία, καλά το μαντέψατε, bongos, και το με reggae αναφορές “Pocket Raindrops” η απόσταση εκμηδενίζεται μέσα από την ευκολία των The Nectarine No.9, που έχουν κάνει και την παραγωγή, να δένουν τις συνθέσεις μεταξύ τους, είτε χρησιμοποιώντας ομοιόμορφα περάσματα και instrumentals, είτε επαναλαμβανόμενες λούπες, μαζί με μία επιμονή σε προηχογραφημένους ήχους, διαλόγους και τηλεφωνητές.

Δεν μου κάνει καθόλου εντύπωση ότι αποτελούν ένα από τα αγαπημένα παιδιά του πατριάρχη John Peel.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured