Από τις αρχές του 2001 γνωρίζαμε ότι οι Tindersticks φέτος θα κυκλοφορούσαν δύο δίσκους, πρώτα το Can Our Love… και αρκετά μετά το soundtrack για την καινούργια ταινία της Claire Denis, “Trouble Every Day”. Η Γαλλίδα δημιουργός, εμπιστεύθηκε τους Tindersticks για δεύτερη φορά μετά το “Nenette Et Boni” του 1996, και απεδείχθη σοφή, μιας και το Βρετανικό συγκρότημα έχει το άγγιγμα του Μίδα όσον αφορά τη δημιουργία μιας επιβλητικής κινηματογραφικής ατμόσφαιρας.

Η πλήρης αξιολόγηση ενός soundtrack, όπως έχουμε πει και στο παρελθόν, δεν μπορεί να επιτευχθεί αν δεν έχουμε δει το φιλμ και δεν έχουμε βιώσει το πάντρεμα εικόνας και ήχου. Επειδή όμως αυτή η στιγμή μπορεί να μην έρθει και ποτέ, θα πρέπει εν μέρει να αντιμετωπίσουμε το “Trouble Every Day” ως μία δισκογραφική οντότητα, ελπίζοντας πάντα να δούμε και την ταινία. Η αμφιβολία όσον αφορά την θέαση της ταινίας, έγκειται στη αντισυμβατικότητα όλων σχεδόν των δημιουργιών της Γαλλίδας σκηνοθέτιδας. Η προηγούμενη ταινία της, ”Beau Travail” δεν προβλήθηκε ποτέ στη χώρα μας και είναι πολύ πιθανόν πως και η τελευταία της θα έχει την ίδια τύχη, αν και μπορεί λόγω θέματος και casting να εμφανισθεί για περιορισμένο χρόνο. Πιο συγκεκριμένα το “Trouble Every Day” ασχολείται με μία κοπέλα (Beatrice Dalle), η οποία πλησιάζει διαφόρους άντρες, τους αποπλανά και στο τέλος τους.... τρώει. Καννιβαλισμός, έντονος ερωτισμός και αποκρουστικές σκηνές σε συνδυασμό με την ομορφιά της Dalle και το ταλέντο του συμπρωταγωνιστή της Vincent Gallo, υπόσχονται μία εξαίσια κινηματογραφική εμπειρία. Το αν θα τη βιώσουμε είναι στα χέρια των διανομέων.

Μέχρι να γίνει όμως αυτό, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε, είναι να ακούμε το υπέροχο soundtrack που επιμελήθηκε η μπάντα από το Nottingham. Από τα 14 τραγούδια συνολικής διάρκειας 41 λεπτών, μόνο 2 έχουν φωνητικά. Τα υπόλοιπα, είναι όλα δια χειρός Dickon Hithcliffe που είχε να αναλάβει την πλήρη ενορχήστρωση ενός δίσκου από την εποχή του Curtains. Η ατμόσφαιρα του δίσκου είναι όπως τη φαντάζεστε. Νωχελικές και σκοτεινές μελωδίες, με έντονο το έγχορδο στοιχείο, χτίζουν μία κορύφωση αναμφίβολα μαγευτική. Βρίσκοντας το κοινό σημείο μεταξύ της σύγχρονης κλασικής μουσικής και της avant-garde ηχοκατασκευής (όπως επιτρέπει και η υπόθεση της ταινίας άλλωστε), το Trouble Every Day είναι ένα αξιοπρεπέστατο soundtrack, το οποίο σίγουρα βοηθά την λειτουργία της ταινίας. Και αν η επιτυχία ενός soundtrack είναι να στέκεται πέρα της ταινίας, τότε με περισσή ευκολία, σας λέμε ότι το Trouble Every Day είναι τέτοιο. Αφότου δε δούμε και την ταινία, θαρρώ πως η ευκολία του να μπει στο στερεοφωνικό μου θα είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Η κανονική δισκογραφία των Tindersticks, έχει χαρακτηριστεί τα τελευταία χρόνια από την soul στροφή που έχει πάρει. Η παράπλευρη όμως, αυτή των soundtrack, δεν έχει ξεφύγει από την αρχική λατρεμένη συνταγή. Είτε ως φανατικοί σινεφίλ, είτε ως φανατικοί της εξαμελούς μπάντας, οφείλετε στον εαυτό σας την αγορά αυτού του εξαίσιου score. Κάντε και μια ευχή να δούμε και την ταινία, και θα είμαστε πανευτυχείς.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured