Η τελευταία δουλειά του Marc Lanegan θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η καλύτερη «εναλλακτική» μουσική πρόταση για την περίοδο του καλοκαιριού. Μία σωτήρια άμβλυνση της αντιφατικότητας, μία αποκατάσταση της ανισορροπίας που βιώνεται από μερικούς αυτήν την περίοδο: όλα είναι φωτεινά, πολύ φωτεινά κι όλοι είναι- δείχνουν χαρούμενοι. Μία σχεδόν εμετική ατμόσφαιρα επίπλαστης ευδαιμονίας επικρατεί. Τι γίνεται όμως όταν αδυνατείς να μοιραστείς όλα αυτά τα ανάλαφρα συναισθήματα, όταν σε πλήρη αποσυντονισμό είσαι μόνη σκοτεινή φιγούρα, μόνη σκιά στη λάμψη, στο τόσο φως;

Απάντηση λυτρωτική δίνει το cd “field songs”. Συννεφιασμένο, σκοτεινό, μελαγχολικό προσφέρει ιδανικό καταφύγιο, υπέροχα ταξίδια, αποδράσεις σε συναισθήματα, σε εποχές όπου νιώθεις πως το κλίμα σε σηκώνει…στην ατμόσφαιρά του ταιριάζεις, νιώθεις καλά, μέρος κι ο ίδιος του γκρίζου τοπίου.

Μόνος, με αντιστάσεις αμβλυμμένες, σε δωμάτιο σκοτεινό και τα μάτια κλειστά αφήνεσαι και απολαμβάνεις τις υπέροχες κιθάρες που προτάσσονται: άλλοτε ακουστικές γεννούν μελωδίες γλυκές, τρυφερές, άλλοτε περισσότερο ηλεκτρισμένες επιδίδονται σε δυναμικά ξεσπάσματα. Ο ήχος είναι εμπλουτισμένος από στοιχεία «blues», εμφανείς είναι κάποιες «country» καταβολές ενώ διακριτικές, αλλά σίγουρα διακριτές είναι κάποιες στιγμές «folk». Αξίζει να αναφερθεί η συμμετοχή πολλών διαφορετικών μουσικών(δηλαδή δεν παίζουν π.χ. κιθάρα σε όλο το cd οι ίδιοι μουσικοί) που έχει ως αποτέλεσμα μία εμπνευσμένη μουσική πολυφωνία που όμως δεν διασπά τη συνολική ομοιογένεια.

Κι ενώ η μουσική καταδεικνύει την κατεύθυνση, ο στίχος έρχεται να οριστικοποιήσει τον προορισμό. Λιτός, ευθύς, προσιτός, είναι ο λόγος του Marc Lanegan. Με απλό τρόπο εκφράζει συναισθήματα σύνθετα, καταστάσεις οικείες. Γεγονότα που έχεις βιώσει, σκέψεις που έχεις κάνει, αισθήματα που έχεις νιώσει. Στίχος πικρός, σχεδόν ειρωνικός ίσως και καυστικός, άλλοτε πάλι βαθύτατα τρυφερός, αποκαλυπτικός σταθερά πάντως αληθινός.

Τόσο όμως ο στίχος όσο και η μουσική ουσιαστικά αναδεικνύονται από τη φωνή του Marc Lanegan, φωνή που προσδίδει στο cd μοναδική μαγεία. Ζεστή, τρυφερή, ερωτική, με μία λέξη θεϊκή. Η ερμηνεία του πληθωρική γεμίζει το χώρο, απλώνεται, τυλίγεται γύρω σου γλυκά-ακριβό υποκατάστατο της πιο τρυφερής αγκαλιάς.

Το cd «field songs» κινείται πέρα από κάθε ίχνος υπερβολής κι επιτήδευσης. Ο Marc Lanegan μοιάζει να γνωρίζει την αξία της απλότητας κι επιτυγχάνει να ντύσει με αυτή τη νέα του δουλειά: στίχος, μουσική, ενορχήστρωση ερμηνεία είναι τόσο απλά και γι’ αυτό τόσο άμεσα.

Κάπου εδώ, όμως έχουν μάλλον ειπωθεί αρκετά καθώς « (there is) nothing to talk about as another summer dies…»

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured