Όταν τοποθετείς για πρώτη φορά το ντεμπούτο δίσκο των Shins στο cd-player, και ακούς τις πρώτες νότες αρχίζεις σχεδόν αμέσως να καταλαβαίνεις επιρροές και βιώματα προτού καν τελειώσει το τραγούδι. Η ψυχεδελική υφή του “Caring is creepy” προδίδει άμεσα την προέλευση του group και η προσωπική εμπειρία μαζί το εκάστοτε γούστο σε οδηγεί ή σε αποθαρρύνει από την περαιτέρω ακρόαση του “Oh, Inverted World”.

Οι τέσσερεις Shins προέρχονται από το Albuquerque του New Mexico κάτω από την Καλιφόρνια. Ως Shins γράφουν και δίνουν συναυλίες από το 1997, αλλά υπάρχουν σαν Flake ή Flakemusic από το 1993. Το “Oh, Inverted World” είναι η πρώτη τους επίσημη Long-Playing δουλειά από την οποία ευελπιστούν να καθιερωθούν και να γίνουν διάσημοι. Δεν αντιλαμβάνονται όμως πως το είδος μουσικής που διάλεξαν να εκπροσωπήσουν είναι λίγο κορεσμένο και πολυφορεμένο. Η επιρροή της δυτικής ακτής είναι φυσικά αναπόφευκτη, και ακούγοντας το δίσκο προσεκτικά, καταλαβαίνουμε ότι η αγάπη τους για τους Moby Grape, τους Βeach Boys των 70’s, τον Arthur Lee και το Alexander “Skip” Spence είναι διάχυτη σε όλο το δίσκο προσφέροντας πότε ανούσια κομματάκια, πότε συμπαθέστατες συνθέσεις και σπανίως ένα φανταστικό τραγούδι.

Για παράδειγμα το “Newslang”, το οποίο είναι και το πρώτο single της μπάντας. Με μία Donovan αισθητική και πλούσια θορυβώδη ενορχήστρωση, η μελωδία του Newslang, σε συνδυασμό με την αισθαντική φωνή του James Mercer, προσφέρει ένα μοναδικό τραγούδι, το οποίο όμως χάνεται στην μετριότητα των υπολοίπων. Δεν είναι όμως δα και η πρώτη φορά στην οποία από ένα δίσκο, συναντάμε ένα και μόνο μαγευτικό κομμάτι.

Είναι προφανές ότι οι Shins έχουν κολλήσει στο 1967 και λατρεύουν τους Pink Floyd του Syd Barrett, αλλά όσο και φιλότιμες να είναι οι προσπάθειες τους, και όσους φανς του συγκεκριμένου ήχου αγγίξουν, δεν παύει να αναιρεί το γεγονός ότι η πρώτη τους προσπάθεια δεν ήταν αρκετή. Στιγμές, αλλά όχι σύνολο. Φιλότιμο, αλλά όχι συνέπεια.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured