Πέντε χρόνια πέρασαν από την τελευταία τους δισκογραφική δουλειά με τίτλο 'Aenima', και οι πολυπληθείς φίλοι τους είχαν αρχίσει να βγάζουν αφρούς προ πολλού από την αναμονή για το νέο τους πόνημα. Και για να ξεκαθαρίσουμε τη θέση μας από την αρχή: Η αναμονή άξιζε.

Όσο και να έχει κανείς θεωρήσει υπερβολική τη λατρεία αυτή στο παρελθόν, πολύ φοβάμαι ότι αυτή τη φορά θα είναι δύσκολο να μην παραδεχτεί ότι στο nu-metal χώρο οι Tool είναι από τους λίγους που εμφυσούν μια πνοή αυθεντικότητας. Οι Tool δημιουργούν μουσική πάνω απ'όλα, χρησιμοποιούν διαφορετικές επιστρώσεις και κάνουν τα κομμάτια τους σύνθετα, και φυσικά αποφεύγουν τα ρεφρέν. Δεν αποφεύγουν βέβαια την επανάληψη και τα κλισέ. Αρχίζουν πάντα γκαζώνοντας ελαφρά, με υποσχέσεις, επιταχύνουν στη συνέχεια, χαμηλώνουν έπειτα και τα δίνουν όλα στο φινάλε. Έχουν, βέβαια, βελτιωθεί αισθητά: Το παίξιμο είναι καλύτερο, η παραγωγή πιο προσεγμένη, τα φωνητικά του Maynard James Keenan είναι καλύτερα από ποτέ, ενώ η συλλογή των καλύτερων στοιχείων των προηγούμενων album είναι εμφανής.

Στο opening track, 'The Grudge' μας συνεπαίρνει η ατμόσφαιρα και τα tribal drums, στα 'Disposition', 'Reflection', και 'Triad' οι ανατολικές και ινδικές επιρροές, οι tribal ρυθμοί και ξεχωριστά όργανα (tablas) δημιουργούν ένα πανέμορφο ηχητικό επίστρωμα, ενώ υπάρχουν και μελωδικότατες (συγκριτικά) στιγμές, όπως η jazzy διασκευή του 'Schism'. Και αν αναρωτιέστε αν υπάρχει κάτι κοντινό στη δουλειά του Keenan με τους A Perfect Circle, αυτό είναι το "Parabol". Αξιόλογο και το εκρηκτικό 'Parabola', με τα φωνητικά του κρεσέντο.

Αν έπρεπε να ξεχωρίσουμε μία μπάντα από το χώρο της σκληρής μουσικής στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αυτοί θα ήταν ίσως οι Tool. Mια μπάντα που χωρίς να φέρνει μεγάλες καινοτομίες στη μουσική, δείχνει να έχει άποψη σ'αυτό που έχει επιλέξει, ταλέντο, ζωντάνια, ιδέες, αλλά και να παίζει στιχουργικά με εναλλακτικά θέματα, με αναφορές στο Βουδισμό, τη μυθολογία, το θάνατο, καταστροφές, εκρήξεις και εξωγήινους. Δύσκολο, βέβαια, να αποκτήσουν οπαδούς που τους έχουν απορρίψει στο παρελθόν, πανεύκολο όμως να ενθουσιάσουν τους ήδη υπάρχοντες, καθώς μόλις μας παρέδωσαν τα καλύτερά τους...

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured