Η ηλεκτρονική μουσική έχει πλέον πάψει να αποτελεί κάτι το νεόφερτο και σιγά σιγά οι σπουδαιότερες από τις εταιρίες που με τις κυκλοφορίες τους προδιεγέγραψαν τα νέα ρεύματα και τις μουσικές αποχρώσεις του ηλεκτρονικού ήχου έχουν αρχίσει να συμπληρώνουν μια δεκαετία ζωής. Έτσι είδαμε πρόπερσι την Warp και πέρσι την Plus 8 να γιορτάζουν τα 10 χρόνια τους με διάφορες κυκλοφορίες και parties (κυρίως η πρώτη) ενώ αυτή που πλέον γιορτάζει τα δεκαετή γενέθλια της με την εν λόγω κυκλοφορία είναι Ninja Tune. 

Περισσότερα για την Ninja Tune και την πορεία της τα δέκα αυτά χρόνια θα βρείτε στο αφιέρωμα που ετοιμάσαμε, πολύ σύντομα, οπότε ας περιοριστούμε στα περιεχόμενα τoυ τριπλού CD της εορταστικής αυτής κυκλοφορίας. Το concept αυτού του δίσκου έγκειται στην συλλογή κομματιών που δεν είχαν δει μέχρι τώρα το φως της κυκλοφορίας, remix και σπάνιες ηχογραφήσεις. Όχι μόνο δηλαδή δεν καταφεύγει η εταιρία στην εύκολη λύση ενός "τουριστικού" best of, αλλά παραθέτει μια σειρά από δυσεύρετα tracks τα οποία όμως είναι χαρακτηριστικά της πορείας της Ninja Tune και των μουσικών στυλ που συμπεριλαμβάνει. 

Αυτό είναι και το μεγαλύτερο ατού της εν λόγω συλλογής. Το ότι κατάφερε ταυτόχρονα να δώσει το στίγμα των κυκλοφοριών της Ninja Tune, αλλά και να αποτελεί απαραίτητο απόκτημα ακόμα και για αυτούς που ήδη διαθέτουν τους δίσκους των συγκροτημάτων που περιλαμβάνονται εδώ. Ομολογουμένως όχι και εύκολο κατόρθωμα, αλλά τι ανάγκη έχει μια εταιρία με τόσο πλούσιο ρόστερ. 

Στο Xen Cuts δίνουν όλοι το παρόν. Σχεδόν 4 ώρες και 47 tracks βλέπετε είναι υπεραρκετά για να χωρέσουν τα πάντα. Από τους πιο γνωστούς Amon Tobin, Herbalizer, DJ Vadim και DJ Food μέχρι τους λιγότερο γνωστούς αλλά εξίσου ενδιαφέροντες Arc, Cabbageboy και Flanger. Το να αναζητάς highlights είναι μια πραγματικά δύσκολη υπόθεση. Ενδεικτικά μόνο θα μπορούσαν να αναφερθούν το rapping της Sarah Jones στο Your Revolution του DJ Vadim, το νοτιοαμερικάνικης ρυθμολογίας Los Locos Cubanos των Up, Bustle & Out το classic Ninja Tune των Hextatic ή το remix των DJ Food στο Feelin' Free των Sukia (και πολλά πολλά άλλα βέβαια).

Το πρώτο cd αρχικά πλησιάζει περισσότερο το hip hop, με tracks από Herbalizer, T Love, DJ Vadim και τον Roots Manuva να ραπάρει πάνω στο Saboteur του Amon Tobin. Στη πορεία ο hip hop ρυθμός αφήνεται στην γνώριμη sampladelic χροιά της Ninja με τους Coldcut, Kid Koala και τα εκρηκτικά Hip Hop Barrio των Up, Bustle and Out και I Hear the Drummer του Luke Vibert. Η συνέχεια όμως θα είναι ακόμα πιο εντυπωσιακή.

Αφού λοιπόν μας κατέστη γνωστό, με πλήρη σαφήνεια μάλιστα, ότι το hip hop είναι η βασική επιρροή των περισσότερων καλλιτεχνών της Ninja, στο δεύτερο cd παρουσιάζεται η άλλη μεγάλη αγάπη τους: η Jazz. Fusion και αυτοσχεδιασμοί είναι βέβαια ευσπρόδεκτοι, με τους Clifford Gilberto Rhytm Combination να δίνουν στο στίγμα με 2 tracks και να ακολουθούν πιστά οι Funki Porcini (αναμενόμενο), Arc (εκπληξη) και ο επιβλητικός Amon Tobin. 

Μπορεί ο Coltrane και ο Miles Davis να χαμογελούσαν βλέποντας το πόσο επιδραστικοί είναι σε μια νέα γενιά μουσικών αλλά ένα άκουσμα στο τρίτο cd είναι αρκετό για να γίνει κατανοητό ότι και οι νέοι αυτοί μουσικοί έχουν φιλτράρει τις επιρροές τους μέσα από το φρέσκο μουσικό τους αισθητήριο. Απολαυστικό σε όλη τη διάρκειά του το τρίτο cd περιλαμβάνει όλη την δύναμη πυρός της Ninja (Coldcut, DJ Food, Mr Scruff, Cinematic Orchestra και πολλούς άλλους). 

Το Xen Cuts μπορεί να παίξει διπλό ρόλο, είτε σαν μια πολύ καλή εισαγωγή στον ήχο της Ninja Tunes σε όσους δεν έτυχε να έχουν ασχοληθεί με την εν λόγο εταιρία, είτε σαν το κερασάκι στην τούρτα για την κατηγορία των φανατικών. Οπότε σε όποια κατηγορία και να ανήκετε το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα απογοητευτείτε. 

Δε συμφωνείς; Γράψε το δικό σου review!
Copyright (C) 1996-2000 - Avopolis. All Rights

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured