Έχουμε πάμπολλες φορές αναφερθεί στο ζήτημα της σκοπιμότητας της κυκλοφορίας πολλών live hip-hop albums. 

Κι αυτό γιατί οι live μουσικοί θεωρούνται στις περισσότερες ζωντανές εμφανίσεις των group του είδους, απλά πολυτέλεια και το μόνο που συγκινεί (ίσως και αρνητικά) είναι η αδιάκοπη προσπάθεια μιας αράδας MCs να ξεχωρίσουν στη σκηνή ουσιαστικά αναπαράγοντας το λόγο με περισσότερο συναίσθημα. Το rapping πάνω σε tapes, όμως, μόνο live δε μπορεί να θεωρηθεί, τουλάχιστον τόσο ώστε να κυκλοφορήσει και ως cd.

Οι Cypress Hill, ευτυχώς για τα χρήματά μας, δεν ανήκουν στη μεγάλη αυτή κατηγορία. Ίσως το βαθύ χώσιμό τους στην απαιτητική (για τα live) rap-rock αγορά να τους έχει κάνει περισσότερο καχύποπτους ως προς την αποδοχή του κοινού αλλά και ως προς αυτό που πρέπει να περιμένουν από τον εαυτό τους, προκειμένου να του δώσουν την ενέργεια που επιζητά. Άλλωστε η φιλοσοφία τους εστιάζεται στη συσσώρευση και προβολή κάθε τι -παράλογα ή μη, αυτό είναι στην κρίση μας- απαγορευμένου και στην εκτόνωση της καταπίεσης που υφιστάμεθα.

Ηχογραφημένο στις 16 Αυγούστου του 2000 στο Fillmore του San Francisco, το Live at the Fillmore σε βάζει με τη μία στην εκρηκτική ατμόσφαιρα. "Wassssuppppp San Francisco!" φωνάζουν οι Cypress Hill και αρχίζουν να ξεσηκώνουν το πλήθος... 

Με full μπάντα και τον drummer να οξύνει ακόμα και με τα λάθη του την μεταδιδόμενη ανθρώπινη ενέργεια, τα Insane in the Brain, I Wanna Get High, How I Could Just Kill a Man και I Ain't Going Out Like That δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια για χαλάρωση. 

Συγκρίνοντάς τα, με αυστηρά μουσικά κριτήρια, με τις στούντιο εκτελέσεις, ίσως τα βρούμε και πολύ κατώτερα. Γνωρίζοντας όμως ότι αυτές οι ατέλειες ίσως είναι και αποτέλεσμα του παρορμητισμού που φέρνει η αμφίδρομη σχέση τους με το κοινό, δεν μπορούμε παρά να βγάλουμε το καπέλο στους rappers από το LA, που μας παρέδωσαν ένα δυνατό και πορωτικό rap-rock album, γεμάτο με το γνωστό εκκωφαντικό μπάσο και τις αντιδράσεις λατρείας του κοινού. 

Δε συμφωνείς; Γράψε το δικό σου review!
Copyright (C) 1996-2000 - Avopolis. All Rights

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured