Όσοι έχουν εντρυφήσει στη μαγεία του πρώτου μέρους δε χρειάζονται ιδιαίτερες διευκρινίσεις.

Η παρέα από το Chicago ένωσε τις δυνάμεις με το βρετανό Billy Bragg για άλλη μια φορά, προκειμένου να κυκλοφορήσουν το δεύτερο μέρος της επιτυχημένης ιδέας να μελοποιήσουν αδημοσίευτους στίχους του folk ήρωα Woody Guthrie που επηρέασε καλλιτέχνες όπως ο Dylan και πέθανε το 1967 αφήνοντας ορφανούς (σσ. χωρίς μουσικό ένδυμα) αμέτρητους στίχους.

O ηχητικός αλλά και θεματικός διαχωρισμός του έργου γίνεται ομοίως με το πρώτο μέρος της σειράς -άλλωστε δε γίνεται να αλλάξει ούτε η πιο εσωστρεφής προσέγγιση των Wilco, oύτε η πιο δυναμική και πολιτική προσέγγιση του Bragg. Ακόμα και η γλυκειά φωνή της Natalie Merchant είναι παρούσα (είχε τραγουδήσει με ιδιαίτερη επιτυχία στο πρώτο album), αυτή τη φορά στο I Was Born.

Όλα λοιπόν μοιάζουν με φυσική συνέχεια του πρώτου, ακόμα και συνθέσεις που αν δεν κινούνται αρκετά κοντά, τουλάχιστον θυμίζουν. Το album όμως ρουφιέται και πάλι ολόκληρο.

Πέρα από το "Secrets Of The Sea" από τους Wilco, το οποίο κραυγάζει λίγο (όχι εσκεμμένα πάντως) για να αποτελέσει hit, το υπόλοιπο album κινείται σε λιγότερο φιλόδοξες ράγες, αλλά υψηλά και πάλι standards: Το σχεδόν επτάλεπτο ατμοσφαιρικό "Remember The Mountain Bed", το ονειρικό "Someday Some Morning Sometime" που κλείνει το album και το "Airline to Heaven" που το ανοίγει -κατά διαβολική σύμπτωση όλα ερμηνευμένα από την εναλλακτική country παρέα των Wilco- αλλά και κάποιες (ίσως λιγότερες) από τις προσπάθειες του Bragg αποτελούν στιγμές που μαζί με τα υπόλοιπα καλοφτιαγμένα κομμάτια συνθέτουν ένα πανέμορφο album. Ενα album που ανεβοκατεβάζει ρυθμούς και διαθέσεις, και σε σχέση με τον προκάτοχο κινείται σε πιο blues δρόμους, κοντά στη folk αισθητική του Woody Guthrie, ακόμα και με soul στοιχεία, ιδιαίτερα στο Against The Law. Ξεκινείστε από το πρώτο μέρος -σε περίπτωση που το χάσατε- και αφήστε αυτό το album για αργότερα.

n7.gif (441 bytes)

Δε συμφωνείς; Γράψε το δικό σου

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured