Προσωπικά δεν δίνω ποτέ σημασία στα δελτία τύπου που πολλές φορές φουσκώνουν αδίκως νέες κυκλοφορίες, καίγοντας τες στο τέλος αλλά εδώ όμως θα κάνω μια στάση γιατί αξίζει τον κόπο. Ο Γιάννης Βαγενάς δείχνει να έχει βάλει σωστά τις βάσεις ακολουθώντας τα παραδείγματα μεγάλων, κάνοντας παρόλα αυτά το δικό του στο μεγαλύτερο μέρος του άρτι αφιχθέντος Reverie που όπως όλα δείχνουν θα βρίσκεται στα πιο ενδιαφέροντα του -ακόμα εδώ- 2023. Ο μπασίστας και τραγουδιστής των Naxatras και κινηματογραφιστής με θεούς πάνω από το κεφάλι του όπως τον Aphex Twin και τον Brian Eno αλλά και τον David Lynch και τον Andrei Tarkovsky εδώ καλείται να ξεδιπλώσει μουσική βασισμένη στα synths, τα drum machines, τα sequencers και τις post κιθάρες αφήνοντας την software παραγωγή και δίνοντας περισσότερη βάση στο πολυπόθητο hardware.

Εκ πρώτης όψεως ο δίσκος μοιάζει ως το πιο καλά διαχωρισμένο σε κανάλια και οδούς έργο στον κόσμο αναλύοντας σε ήρεμους τόνους την κάθε ιδέα του μουσικού και πατώντας καλά στα πόδια του αλλά αν δεν βιαστείς πολύ, γρήγορα θα καταλάβεις πως ο ψυχεδελικός τρόπος του Ni Moya τα περιπλέκει όλα όμορφα στα μόλις τέσσερα αλλά σχεδόν δεκάλεπτα tracks που συμπληρώνουν τον δίσκο. Ως λάτρης της ιστορίας πίσω από ένα άλμπουμ, προσπαθώντας να βρω την αρχή της κλωστής, θα πω πως το εν λόγω μουσικό έργο έχει 2 διαφορετικές φάσεις με αρχή και τέλος που εδραιώνονται στα ηχεία ανοίγοντας και κλείνοντας κάθε πλευρά. Διαδοχικά η αξεπέραστη ambient των 90s έρχεται να ενοποιηθεί με το συνθετικό όραμα του Ni Moya,  μια καλοστημένη electronica που άλλες φορές προκαλεί ενθουσιασμό ηρεμώντας τα νερά και άλλες μονοτονία από τις παρα-αναλυμένες φόρμες. Δυνατές στιγμές το εναρκτήριο ''Vibragun'' που θυμίζει private electronic rock μπάντα απο τα 80s και το closing track ''A walk at the Seaside, January 21'' για τις νωπές dubby επαναλαμβανόμενες του λούπες που θυμίζουν καλοκαίρι κάπου εξωτικά μέσα στην μέση του χειμώνα στο κέντρο της πόλης.

Το Reverie κυκλοφορεί σε LP και Digital album και αποτελεί την νέα κυκλοφορία της πάντα ενδιαφέρουσας Same Difference Music και διανέμεται από την Inner Ear.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured