«Η ιδέα του άλμπουμ, όταν ξεκίνησα να το δουλεύω, ήταν να συνεχίσω εκείνο που κάποτε με κινητοποίησε ως κάτι ενδιαφέρον και απλό: μια μακριά, σχεδόν μόνιμη νύχτα στον σουηδικό βορρά».

Κάπως έτσι άρχισαν όλα για τον 7ο κατά σειρά δίσκο του Γιάννη Παπαϊωάννου με το προσωπικό του project ION. Ενός απίστευτα δημιουργικού καλλιτέχνη και πολυπράγμονος μουσικού, για την πολυσυλλεκτική δουλειά του οποίου –μεταξύ άλλων με τους σπουδαίους Mechanimal– περιττεύουν τα πολλά λόγια: μιλάει η ίδια αποτελεσματικότατα για τον εαυτό και το ποιόν της.

Στο North Wind οι πυξίδες δείχνουν μοιρολατρικά τον βορρά, ανοίγοντας έναν ασκό απ’ όπου ξεπηδά μια εκπληκτική ποικιλία «παγωμένων» ηλεκτρονικών ανέμων, που μπορούν και εξυμνούν –με εξίσου χαρακτηριστική άνεση– τις σκανδιναβικές Άλπεις και τα αστικά τοπία του μεσογειακού Νότου. Η φυσιολατρική electronica που πρεσβεύει και καταθέτει ως πρόταση το νέο αυτό πόνημα του ΙΟΝ πατάει σε κλασικές ambient δομές, εκτεινόμενες στο άπειρο του βόρειου (μη) φωτός και των ψιθύρων της φύσης. Ο όλος δίσκος ακούγεται σαν ηλεκτρονική παράβαση σε ένα έπος φυσικού ήχου.

Το εναρκτήριο “Little Gimmer” φωτίζει με την πρώτη ισλανδική αχτίδα έναν διάδρομο που αντηχεί την ανάσα των Sigur Rós, βγάζοντάς σε στο ξέφωτο του “As Cold As Thin Breath”, έκθετο στην παγωμένη ανάσα του αρκτικού ανέμου και στη μαγεία της φύσης, που λες και χτίζει γύρω από τον ακροατή μια εικονική απεραντοσύνη. Λίγο πιο κάτω απ’ τα μισά, το “Midway’’ ζεσταίνει τη χρωματική παλέτα του δίσκου με το κιθαριστικό του μέρος περασμένο από την υψηλή τεχνική του Γιώργου Θεοφανίδη· η οποία κλείνει το μάτι στη folk πλευρά της ambient, σπάζοντας την ευθεία γραμμή του natural soundtrack που εμπνεύστηκε ο ION. Αμέσως μετά το στιβαρό “Istid” κορυφώνει τον μύθο του βορρά με επικά πλήκτρα και κινηματογραφική αισθητική, που ακολουθεί σε ένα καρέ διαρκείας την τελική επέλαση του αποκαλυπτικού ανέμου σε αχανή εδάφη εσωτερικής ψυχεδέλειας.

To North Wind είναι δίσκος που κερδίζει σιγά-σιγά τους βαθμούς του. Όσο περισσότερο ενσωματώνεσαι στο ηχητικό του περιβάλλον, τόσο πιο πολύ βαθαίνει το αποτύπωμά του και συνειδητοποιείς την εκφραστική μαεστρία που έχει επιστρατεύσει ο δημιουργός του προκειμένου να γεφυρώσει το όραμά του με το αποτέλεσμα του play. Ένα ακόμα δείγμα υποδειγματικής παραγωγής και ατμόσφαιρας από τον Γιάννη "ΙΟΝ" Παπαπαϊωάννου, λοιπόν. Το οποίο δεν φιλοδοξεί να κάνει τους λίγους που θα το προτιμήσουν πολλούς, αλλά να προσφέρει σε αυτούς τους λίγους μια μοναδική ταξιδιωτική εμπειρία κοσμικής ακρόασης.

{youtube}L0F_zDzV0Lo{/youtube}

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured