search

ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Label | Λουβάνα
Κυκλοφορία | 1/2016
Βαθμολογία | 7

Αν το όνομα του Λευτέρη Μουμτζή σάς ακούγεται γνωστό, δεν κάνετε λάθος. Πρόκειται για τον άνθρωπο πίσω από τις πενιές των Τρίο Τεκκέ, αλλά και τον ενσαρκωτή της καλλιτεχνικής περσόνας J.Kriste, Master Of Disguise. Ο Κύπριος στην καταγωγή μουσικός έχει αποδειχθεί πραγματικός κυρίαρχος των καλλιτεχνικών μεταμφιέσεων και μεταμορφώσεων, κάνοντας τις αποστάσεις ανάμεσα στα διάφορα στυλ με τα οποία έχει κατά καιρούς καταπιαστεί να μοιάζουν αστείες.

Επιλέγοντας να κυκλοφορήσει για πρώτη φορά έναν δίσκο υπό το κανονικό του όνομα, ο Μουμτζής μοιάζει να θέλει να απογυμνώσει την τέχνη του από την πληθωρικότητα που τη χαρακτήριζε παλαιότερα, αρκούμενος στα απλά και ουσιαστικά. Σε αυτό το συμπέρασμα μοιάζει να συντείνει και ο τίτλος του άλμπουμ, αφού η ευτυχία που ευαγγελίζεται συνδέεται με την επιστροφή στην απλότητα και στις βασικές χαρές της ζωής.Είναι λοιπόν μια γενικότερη οικονομία στα μέσα που χαρακτηρίζει το Now Happiness. Μια κιθάρα ή ένα πιάνο και κάποιες σκόρπιες παρεμβάσεις από φωνητικά, κρουστά και άλλα όργανα συνοδεύουν τις απλές και ιδιαίτερα όμορφες μελωδίες του Μουμτζή, δίνοντας χώρο στη φωνή να μεταφέρει ξεκάθαρα μηνύματα και ερωτήματα γύρω από τα θεμελιώδη ζητήματα της ζήσης: τη θέληση για ανανέωση, την πνευματικότητα, την αλήθεια, τη συντροφικότητα. Ο «κενός» χώρος, πάντως, κάθε άλλο παρά άχαρος αποδεικνύεται, καθώς οι αδρές γραμμές που τον διασχίζουν διαθέτουν εικονοπλαστική ικανότητα, έτοιμη ανά πάσα στιγμή να στήσει κινούμενα τοπία με τη βοήθεια της φαντασίας.

Είτε αποτελεί προϊόν προσπάθειας επαναπροσδιορισμού, είτε φτιάχτηκε από ανάγκη για μια πιο ευθεία επικοινωνία, το Now Happiness είναι ένας θαρραλέος δίσκος, από την άποψη ότι σκάει μπροστά σου έχοντας προηγουμένως εναποθέσει στο πλάι όλα τα δυνατά χαρτιά που μπορεί να εκμεταλλευτεί ένα συγχρονο ηχογράφημα για να επιβληθεί. Το ότι παρά ταύτα καταφέρνει να σε καθίσει κάτω και να τον ακούσεις, έχει σαφώς να κάνει με την τραγουδοποιητική ικανότητα του δημιουργού του, αλλά και με τη διάθεσή του να ανοιχτεί και να αφεθεί.

Όσο για το γεγονός ότι είναι από τις λίγες αγγλόφωνες ηχογραφήσεις της ευρύτερης εγχώριας παραγωγής που δεν σε βάζει στιγμή να σκεφτείς πώς θα ήταν με ελληνικό στίχο, αυτό θα πρέπει να θεωρηθεί ως ένα διόλου ευκαταφρόνητο μπόνους.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΑΛΜΠΟΥΜ

Morrissey - California Son

Ανδρέας Κύρκος

Deathspell Omega - The Furnaces Οf Palingenesia

Χρυσόστομος Τσαπραΐλης

HOT ΣΗΜΕΡΑ!

Γιατί ο 2Pac χώρισε τη Madonna, πίσω στη δεκαετία του 1990;

Γράμμα της εποχής βγαίνει τώρα σε δημοπρασία, παρά τις προσπάθειες της Βασίλισσας της Ποπ να τη…

Skid Row

Skid Row και sold-out το 2019, γίνεται; Και όμως, γίνεται! Και όχι μόνο αυτό, αλλά όσοι δεν ήρθαν,…

Τα 300 drones των Duran Duran

Το γκρουπ γιόρτασε με τον δικό του τρόπο τα 50 χρόνια από τότε που ο Άνθρωπος πάτησε στο Φεγγάρι

Omara Portuondo

Παρότι 88, πλέον, η Κουβανέζα βασίλισσα του Buena Vista Social Club απέδειξε στην Τεχνόπολη ότι…

60 χρόνια από τον θάνατο της Billie Holiday

Το «παράξενο φρούτο» της τζαζ μυθολογίας ήταν μια σαρωτική προσωπικότητα, με πονεμένο μα ταυτόχρονα…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

10+2 αγαπημένοι δίσκοι για τους Social Waste

Μοιράζονται με τον Jamal τη 2η μέρα του επερχόμενου Urban Athens Festival (Τετάρτη 3, Πέμπτη 4,…

Give Sleep A Chance

50 χρόνια από το "Give Peace A Chance" και τα περίφημα bed-ins του John Lennon και της Yoko Ono,…

60 χρόνια από τον θάνατο της Billie Holiday

Το «παράξενο φρούτο» της τζαζ μυθολογίας ήταν μια σαρωτική προσωπικότητα, με πονεμένο μα ταυτόχρονα…

50 χρόνια Space Oddity

Μισό αιώνα ζωής συμπληρώνει σήμερα το πρώτο αριστούργημα του David Bowie, ο οποίος άφησε την…