search

ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Label | ανεξάρτητη έκδοση
Κυκλοφορία | 2/2015
Βαθμολογία | 7

Συμπαθώ αυτομάτως οποιονδήποτε εγχώριο καλλιτέχνη δηλώνει ποπ (εντάξει, σχεδόν οποιονδήποτε). Και οι Μέντα δήλωναν πάντα ποπ, τοποθετώντας τον όρο ακόμα και στον τίτλο ενός από τα άλμπουμ τους, παρότι ήταν προφανές ότι η χρήση του δεν υπήρχε περίπτωση να επικοινωνήσει επακριβώς αυτό που έκαναν, ούτε και να τους προσδώσει κύρος. Δεν ξέρω, βέβαια, αν έπειτα από 6 δίσκους εξακολουθούν να συστήνονται έτσι, με την ίδια ζέση.
 
Γιατί, μπορεί άραγε να κατηγοριοποιηθεί ως «ποπ» το καινούργιο τους πόνημα; Δύσκολο το κόβω, από τη στιγμή μάλιστα που πλέον δεν έχουμε να κάνουμε με τραγούδια, αλλά με 9 οργανικές συνθέσεις, στις οποίες όποτε ακούς φωνή (συμβαίνει σε κάποια σημεία), αυτή κινείται με λογικές μουσικού οργάνου και όχι έλλογης εκφοράς. Αλλά και σε επίπεδο ήχου, τα πράγματα δεν είναι όπως πριν για τους Μέντα: εδώ μπαίνουν δυνατά στο προσκήνιο τα αναλογικά συνθεσάιζερ και οι κιθάρες υποχωρούν αισθητά, με αποτέλεσμα η μπάντα να ακούγεται αρκετά ανανεωμένη.
 
Σχετικά με το περιεχόμενο του Téléphérique, οι Μέντα επέλεξαν συνειδητά να είναι αφαιρετικοί: έδωσαν μεν τίτλο στο έργο τους, όμως άφησαν άτιτλα όλα πλην ενός τα κομμάτια που αυτό περιλαμβάνει. Αφαιρετικοί, όμως, είναι και ως προς το υλικό τους, το οποίο περισσότερο φροντίζει να ορίσει έναν καμβά και λιγότερο να δείξει στον ακροατή ένα συγκεκριμένο μονοπάτι επί του οποίου θα κινηθεί για να φτάσει στο (όποιο) τελικό σημείο. Μια τέτοια μίνιμαλ λογική συντείνει στο να μην αναγνωρίζει κανείς εύκολα το συγκρότημα που ξεκινούσε κάποτε από τον Πλανήτη Του Εδμούνδου για να σπείρει θετικές δονήσεις στο μουσικόφιλο κοινό. Οι Μέντα του 2015 ακούγονται (επιτέλους!) τολμηροί, ελεύθεροι κι ωραίοι, σίγουρα διατεθειμένοι για κάποια άλματα.
 
Η έναρξη του Téléphérique με το “1” δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερη, καθώς το κεντρικό ριφ –έτσι όπως το πρωτοπιάνει η κιθάρα και μετά περνάει και στο σύνθι– είναι ιδιαιτέρως κολλητικό. Η συνέχεια αποδεικνύεται ακόμα πιο ελεύθερη από μελωδικά σχήματα, με τα επόμενα κομμάτια περισσότερο να υπαινίσσονται πράγματα και με το ομώνυμο του δίσκου να καθίσταται κομβικό ως προς το όλο ακρόαμα, καθώς δίνει το έναυσμα για μια αλλαγή διάθεσης και για την πύκνωση των τεκταινομένων. Εν ολίγοις, η ροή του Téléphérique φαίνεται ιδιαίτερα μελετημένη και ρεγουλαρισμένη, με τις εναλλαγές δυναμικών και διαθέσεων να γίνονται με τρόπους ομαλούς, αλλά συνάμα ενδιαφέροντες. Κι ενώ πολλά από τα ηχοχρώματα που το διέπουν παραπέμπουν στο παρελθόν, η τελική αίσθηση δεν καπελώνεται από το ρετρό, μα αναδεικνύεται επαρκώς σύγχρονη.
 
Είναι κατά τη γνώμη μου αξιοπρόσεκτο μια μπάντα να επιχειρεί αλλαγές στο 6ο της άλμπουμ. Οι Μέντα μπορεί να άργησαν, όμως το τόλμησαν τελικά κι έτσι μας παρουσιάζονται αρκετά φρέσκιοι στο Téléphérique. Και μόνο η απεμπλοκή τους από τον τραγουδοκεντρικό χαρακτήρα του παρελθόντος και η εισαγωγή μιας σαφώς πιο σκοτεινής συνιστώσας στην παλέτα τους, αξίζουν τον έπαινο. Πόσο μάλλον αν το τελικό αποτέλεσμα είναι σταθερά ενδιαφέρον, ενίοτε μάλιστα και συναρπαστικό. Δεν ξέρω για εσάς, αλλά εγώ στήνω αυτί για τη συνέχεια της πορείας τους.
 


ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΑΛΜΠΟΥΜ

Morrissey - California Son

Ανδρέας Κύρκος

Deathspell Omega - The Furnaces Οf Palingenesia

Χρυσόστομος Τσαπραΐλης

HOT ΣΗΜΕΡΑ!

Γιατί ο 2Pac χώρισε τη Madonna, πίσω στη δεκαετία του 1990;

Γράμμα της εποχής βγαίνει τώρα σε δημοπρασία, παρά τις προσπάθειες της Βασίλισσας της Ποπ να τη…

Skid Row

Skid Row και sold-out το 2019, γίνεται; Και όμως, γίνεται! Και όχι μόνο αυτό, αλλά όσοι δεν ήρθαν,…

Τα 300 drones των Duran Duran

Το γκρουπ γιόρτασε με τον δικό του τρόπο τα 50 χρόνια από τότε που ο Άνθρωπος πάτησε στο Φεγγάρι

Omara Portuondo

Παρότι 88, πλέον, η Κουβανέζα βασίλισσα του Buena Vista Social Club απέδειξε στην Τεχνόπολη ότι…

60 χρόνια από τον θάνατο της Billie Holiday

Το «παράξενο φρούτο» της τζαζ μυθολογίας ήταν μια σαρωτική προσωπικότητα, με πονεμένο μα ταυτόχρονα…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

10+2 αγαπημένοι δίσκοι για τους Social Waste

Μοιράζονται με τον Jamal τη 2η μέρα του επερχόμενου Urban Athens Festival (Τετάρτη 3, Πέμπτη 4,…

Give Sleep A Chance

50 χρόνια από το "Give Peace A Chance" και τα περίφημα bed-ins του John Lennon και της Yoko Ono,…

60 χρόνια από τον θάνατο της Billie Holiday

Το «παράξενο φρούτο» της τζαζ μυθολογίας ήταν μια σαρωτική προσωπικότητα, με πονεμένο μα ταυτόχρονα…

50 χρόνια Space Oddity

Μισό αιώνα ζωής συμπληρώνει σήμερα το πρώτο αριστούργημα του David Bowie, ο οποίος άφησε την…