Οι Universe217 είναι εγχώριο κουαρτέτο που δισκογραφεί από το 2007 και έχει συζητηθεί αρκετά, εντός και εκτός συνόρων, με βάση κυρίως δύο άξονες: την παραμετροποιημένη doom metal ηχοδομή που υπηρετούν και το χρυσό λαρύγγι της Τάνιας Λεοντίου. Έπειτα από τρία άλμπουμ (με πιο πρόσφατο το Never του 2013) και κάποια σινγκλ και EP, ήρθε πριν λίγους μήνες να προστεθεί στα πεπραγμένα τους το Ease, ένα ακόμα ΕΡ τεσσάρων τραγουδιών.
 
Με το Ease, οι Universe217 επιχειρούν κάτι διαφορετικό σε σχέση με τη μέχρι πρότινος πορεία τους: να στήσουν μια κάπως πιο χαλαρή και λιτή ατμόσφαιρα, με τις ακουστικές κιθάρες και τα ambient στοιχεία να διεκδικούν περισσότερο χώρο σε σχέση με το παρελθόν. Μιλάμε για μια μετατόπιση που δεν τη λες και μεγάλη (ο ηλεκτρισμός παραμονεύει σταθερά, ξαναπαίρνοντας ενίοτε το πάνω χέρι), πρόκειται πάντως για ένα σαφώς διαφοροποιημένο ηχοτοπίο σε σχέση με το Never, το οποίο έχω την άποψη ότι φέρει εντός του αποκρυσταλλωμένη την πληρέστερη –μέχρι στιγμής– εικόνα του ποιοι είναι και τι κάνουν οι Universe217.
 
Οι από καιρό διαπιστωμένες ικανότητές τους δεν επιτρέπουν να εκπέσουν ποιοτικά. Νομίζω όμως ότι κάποια από τα καινούργια κομμάτια δεν λειτουργούν όσο καλά θα περίμενε κανείς. Έχω την εντύπωση, δηλαδή, ότι τα όποια νέα ηχητικά στοιχεία ακούγονται κάπως «εκτός»: σαν να μην έχουν ακόμα κατακτηθεί πλήρως από την τετράδα· σαν να μην είναι και οι ίδιοι απόλυτα βέβαιοι για το πώς θέλουν να τα χρησιμοποιήσουν. Στο οχτάλεπτης διάρκειας “Towards The Sun”, για παράδειγμα, το ενδιαφέρον εξασθενεί σε σημεία, καθώς παρατηρείται μια «περίθλαση» στον συνθετικό τομέα. Επίσης, ένιωσα σε κάποιες περιπτώσεις τη μπροστάρισα Λεοντίου να μην «πατάει» γερά: σαν η απουσία των ηλεκτρικών εκκενώσεων επί των οποίων καλούταν μέχρι πρότινος να κινηθεί να της αφαίρεσε αυτοπεποίθηση.
 
Παρά πάντως τις ενστάσεις μου αυτές, το Ease είναι ένα αξιόλογο EP, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν αποδυναμώνει τη συνολική εικόνα της δισκογραφίας των δημιουργών του, ούτε και θολώνει το στίγμα τους. Θα έλεγα ότι περισσότερο μοιάζει με εργασία μεταβατική, η οποία σαν να προμηνύει πιο δραστικές ανατροπές για τη συνέχεια. Φυσικά, για την επαλήθευση, θα χρειαστεί να περιμένουμε μέχρι οι Universe217 να κάνουν το επόμενο βήμα. Μέχρι τότε, πιστεύω ότι το Ease θα λειτουργήσει μια χαρά ως παρέα για την ολοένα κι αυξανόμενη fan base μιας από τις πιο ενδιαφέρουσες εγχώριες μπάντες του ευρύτερου ροκ χώρου.
 

{youtube}7LpCqTmpaGA{/youtube}

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured