Δεν πρόκειται ακριβώς για άθλο, πάντως ως κατόρθωμα είναι οπωσδήποτε αξιοσημείωτο: να καταλήγεις με ένα τόσο συνεκτικό αποτέλεσμα, τη στιγμή που καταπιάνεσαι με ένα τέτοιο πλήθος αναφορών. Και μάλιστα να το καταφέρνεις μέσα σε 33 όλα κι όλα λεπτά…

Σε τούτη λοιπόν την έβδομη (αν δεν κάνω λάθος στο μέτρημα) προσωπική του δουλειά, ο Χρήστος Αλεξόπουλος επιλέγει να παρουσιάσει ένα πολύπλευρο πρόσωπο. Να συνομιλήσει με τις (μπόλικες) επιρροές του και να ξαναπατήσει σε μουσικούς τόπους στους οποίους έχει περιηγηθεί και στο παρελθόν. Και δεν μιλάμε απλώς για διαφορετικές τεχνοτροπίες ενός και μόνο μουσικού ιδιώματος. Στο Meantime συναντούμε από ηλεκτρακουστικές συνθέσεις και μινιμαλιστικά πιανιστικά μοτίβα, έως αναφορές σε μπάντες όπως οι Radiohead ή και τοποθετήσεις σε περισσότερο καθαρές ποπ/ροκ γραμμές.

Αυτό βεβαίως που δένει το όλο πράγμα είναι το γεγονός ότι τα παραπάνω στοιχεία εμφανίζονται πλήρως αφομοιωμένα στον λόγο του Αλεξόπουλου. Δεν παρατίθενται για να θαμπωθεί ο ακροατής με την πολυσυλλεκτικότητα του δημιουργού, ούτε υπάρχουν ως θραύσματα. Ο Αλεξόπουλος γνωρίζει πώς να επιβάλλεται πάνω στις φόρμες που χρησιμοποιεί· πώς να κάνει σαφές το δικό του άγγιγμα μέσα σε όλα τούτα τα στοιχεία, τα οποία στην ουσία συναποτελούν τον μουσικό χαρακτήρα του. Εξ ου και υπάρχει μια φυσικότητα στον τρόπο αξιοποίησής τους, στο πώς τελικά λειτουργούν μέσα στον δίσκο. Στο πώς (για παράδειγμα) από τη θλιμμένη 1990s alternativa του “B-Theory” περνάμε, μέσω ενός μικρού ιντερλουδίου, στο ηλεκτρακουστικό (και –παρεμπιπτόντως– βραβευμένο στην «Εσπερία») “Is This Real?”.

Εκτός αυτών βεβαίως, πρωταρχικώς έχει σημασία η ίδια η ποιότητα της μουσικής. Και, παρ' όλο που κατά τη γνώμη μου δεν αποφεύγονται κάποιες αστοχίες (όπως λ.χ. η κάπως επιτηδευμένη ανεμελιά του “Hey Eee Oh”), οι περισσότερες συνθέσεις που περικλείονται στο Meantime σε πείθουν. Η εξαιρετική μελοποίηση των στίχων του William Blake στο “Garden Of Love”, η περιεκτική μελαγχολία του “B-Theory” ή το απόμακρο και ταυτόχρονα οικείο “Two Becomes One”, στέκουν ως δείγματα ενός άλμπουμ το οποίο μπορεί να μην εμφανίζει τη δυναμική για να σου «πάρει το μυαλό», είναι όμως έργο ενός κατασταλαγμένου συνθέτη και εν τέλει έχει αρκετά πράγματα για να σου δώσει.


 

{youtube}y7b-RBoY9ow{/youtube}

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured