Η ύαινα είναι σαρκοφάγο αιλουροειδές, που τρέφεται από νεκρά ζώα και ζει μέχρι και 25 χρόνια. Την ηλικία δηλαδή του ιθύνοντα νου πίσω από τους His Majesty The King Of Spain, Νεκτάριου Κουβαρά, ο οποίος –στην πρώτη του αυτή δισκογραφική γνωριμία με το κοινό– αποφάσισε να ξεκοκαλίσει (όπως μια ύαινα) παλιά μουσικά είδη και να στηριχτεί στο παρελθόν ώστε να αποτυπώσει τα προσωπικά του βιώματα. Από την αμερικάνικη folk και τα μπλουζ ως τη brit pop και το indie rock, από το άγριο στο ρομαντικό, από το χιούμορ στη μελαγχολία, όλα τα συναισθήματα και οι επιρροές ανακατεύτηκαν για να φτιάξουν αυτό το άλμπουμ.

Οι His Majesty The King Of Spain ξεκίνησαν ως σόλο πρότζεκτ, στη συνέχεια όμως μετεξελίχθηκαν σε εξαμελή μπάντα. Το Hyena είναι καρπός αυτής της μετεξέλιξης, έχει δε και τη συμβολή του King Elephant (των Baby Guru) στην παραγωγή. Στα μόλις 40 λεπτά που διαρκεί ξετυλίγονται μικρές, αυτοβιογραφικές ιστορίες, τις οποίες ο Κουβαράς εμπνεύστηκε από την καθημερινή ζωή και απ’ όσους ανθρώπους (διάσημους και μη) τον σημάδεψαν –όπως πρώην σχέσεις, ο David Bowie και η Twiggy, η μητέρα του, οι άνθρωποι της γειτονιάς του, οι φίλοι του και ο Andy Warhol.

Krautrock στοιχεία στο εναρκτήριο “Can Of Campbell’s”, τάσεις από το σύγχρονο indie rock και τη brit pop εν μέσω southern rock/blues καταβολών στα “You Don’t Know Shit About Love” και “Save Me A Seat I’m Not Dancing Tonight”, τραγούδι γραμμένο για έναν Πακιστανό μετανάστη στη γειτονιά του Κουβαρά, με πολλά παιδιά και κακή τύχη, το “Mustafa And His Army Of Bastard Children”. Κατόπιν, το κολλητικό πρώτο single “Do The Living For Me” δεν είναι μόνο ένας φόρος τιμής στην country, αλλά κι ένα γράμμα στη μητέρα του Κουβαρά –μα και στον εαυτό του– η ανάγκη ενός νέου ανθρώπου να ζήσει τη ζωή του. Το “Come On (Pretty Baby)” πάλι αλλάζει τελείως το ύφος, καθώς πρόκειται για μια ρομαντική μπαλάντα, μελιστάλαχτη και αισιόδοξη, με γλυκά γυναικεία φωνητικά από την Κέλλυ Μητροπούλου. Το “David Bowie’s Son” ξεδιπλώνει την ιστορία του χαμένου παιδιού του Ziggy Stardust και της Twiggy, ενώ ως πιο ώριμο και σκοτεινό κομμάτι της δουλειάς αναδεικνύεται το “The Wheel Forever”, με τα δυνατά, κοφτά drums του και τα ψυχεδελικά φωνητικά. Τέλος, το ηχογραφημένο σε ένα γκαράζ “Campbell’s” μιλάει με οργή για την απογοήτευση κάποιου που ψάχνει απαντήσεις στην τέχνη και δεν τις βρίσκει.

Το Hyena των His Majesty The King Of Spain είναι με λίγα λόγια ένα άλμπουμ που, μέσα στην απλότητα, στον αυτοσχεδιασμό και στην αγάπη του για παλιότερες εποχές, δεν μπορεί να ενταχθεί εύκολα σε κάποιο μουσικό ύφος. Δεν αποτελεί ενιαίο σύνολο και η εναλλαγή από το ένα τραγούδι στο άλλο μοιάζει σαν να ανοιγοκλείνεις έναν διακόπτη χαράς και λύπης. Είναι ένα συνονθύλευμα ήχων, εμπειριών και ιδεών, σελίδες ημερολόγιων που έγιναν τραγούδια, που μέσα τους κρύβονται πολλά με τα οποία μπορεί να ταυτιστεί ο ακροατής. Δεν είναι γυαλισμένο και αστραφτερό και διακατέχεται από έναν μάλλον εφηβικό προβληματισμό, μια νεανική ματιά στις βάσεις του παρελθόντος.

Ντυμένος με τις πολλές και διαφορετικές επιρροές του, με τα προσωπικά του βιώματα και με το ταλέντο του στη σύνθεση και στους στίχους, ο Βασιλιάς αυτός της Ισπανίας σίγουρα δεν στέκεται γυμνός.

{youtube}gE6CKzHZWvU{/youtube}

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured