Μετά την πρόγευση που είχαν δώσει πριν λίγα χρόνια με το demo Take Over The City, οι Empty Frame κυκλοφόρησαν πρόσφατα τον πρώτο τους δίσκο They Think We Are Eskimos, θέτοντάς τον, σχεδόν επιτακτικά, ανάμεσα στις απαραίτητες κυκλοφορίες της αγγλόφωνης ελληνικής σκηνής/δισκογραφίας για φέτος.

Με μεγάλο ατού την αδυναμία απόδοσης του ύφους της πενταμελούς μπάντας του Αντώνη Βαβαγιάννη σε κάποια συγκεκριμένη επιρροή της οποίας τα στίγματα να γίνονται εμφανή πάνω στο άλμπουμ, το They Think We Are Eskimos καταλήγει σε μια συλλογή από τραγούδια τα οποία αναδεικνύουν μια σωστή αναλογία μεταξύ των ξενόφερτων δεσμεύσεων (που κάθε αγγλόφωνη μπάντα έχει) και μιας «μαντολινάτης» ελληνικότητας, η οποία δεν επιδιώκει να καμουφλαριστεί κάτω από αλλοδαπούς folk ανανεωτισμούς.

Μέσα λοιπόν σε ένα σύνολο δεκατριών τραγουδιών πνιγμένων σε μια μελαγχολία αναφορική της χαμένης αγάπης, της αιωνιότητας ή της κατάποσης από μια μεγαλούπολη, βρίσκει κανείς δύο και μόνες εύθυμες νησίδες: στα “Little Ghosts” και “Freeway”, τα οποία προσδίδουν μια αποσπασματική μεν, απαραίτητη δε ηχητική αλλά και ψυχολογική ανάταση. Κατά τα άλλα, κανένα  όργανο δεν ταίριαξε ποτέ τόσο όσο το βιολί σε πένθιμα εμβατήρια, ακόμα κι όταν πρόκειται για κατ' επίφαση τέτοια –όπως π.χ. το “Funerals For The Living”, όπου το βιολί του Matthew Dakoutros διαπλέκεται με το πιάνο του Βαβαγιάννη με φόντο την ασθμαίνουσα καθημερινότητα της σύγχρονης ζωής. Στο αμέσως επόμενο κομμάτι, βέβαια, το συγκρότημα έρχεται για να σου δώσει μια εναλλακτική: να ακολουθήσεις το καραβάνι και να διαφύγεις απ' όλα αυτά.

Στην τελική αποτίμηση, το They Think We Are Eskimos των Empty Frame αφήνει να διαφανεί μια παλλόμενη προσδοκία να ακουστεί από πολλούς, να πει πολλά και να αγγίξει διαφορετικά ακροατήρια, τα οποία ίσως δεν θα κάθονταν εύκολα στο ίδιο δωμάτιο. Για μελαγχολικός δίσκος, ίσως δεν είναι τόσο μελαγχολικός (και αυτό μετριέται στα θετικά του), ενώ η πληθωρική συνύπαρξη στοιχείων στην ενορχήστρωση τον στέλνει κατευθείαν ανάμεσα σε εκείνους που αιτούνται (και δικαιούνται) πολλαπλών ακροάσεων.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured