Πρώτη ζωντανή ηχογράφηση της μακρόχρονης αλλά και διακριτικής καλλιτεχνικής διαδρομής του Θανάση Γκαϊφύλλια, που έρχεται 11 χρόνια μετά την τελευταία του δισκογραφική δουλειά. Το άλμπουμ Αυτά Που Ρωτάς καταγράφει μια σειρά εμφανίσεων στο Κύτταρο (Νοέμβριος 2009), οι οποίες αποτέλεσαν αφορμή για ένα ταξίδι στον χρόνο, καθώς ο Γκαϊφύλλιας ήταν παρών και στο ξεκίνημα της γνωστής μουσικής σκηνής, το 1971.

Το πρόγραμμα των παραστάσεων του Γκαϊφύλλια στο Κύτταρο παρουσιάζει μια σημαντική ιδιαιτερότητα: πριν από κάθε τραγούδι, ο τραγουδοποιός διηγείται στους παρευρισκόμενους μια σύντομη ιστορία, ανακαλώντας σχετικές αναμνήσεις. Αυτός ο τρόπος παρουσίασης δημιουργεί μια ατμόσφαιρα παρέας και καθιστά τον ακροατή τόσο συμμέτοχο του προγράμματος, όσο και κοινωνό του ύφους της τραγουδοποιίας του Γκαϊφύλλια.

Στο Αυτά Που Ρωτάς, ο Θανάσης Γκαϊφύλλιας ερμηνεύει με τη βραχνή του φωνή –σχεδόν αναλλοίωτη από τον χρόνο– και με τη χαρακτηριστική, καθαρή άρθρωσή του τραγούδια από όλη την καλλιτεχνική πορεία του, μαζί με κάποιες νέες δημιουργίες. Άλλοτε, με τρόπο μοναδικό, εστιάζει σε κοινωνικά προβλήματα επικρίνοντας πολιτικές και κοινωνικές συμπεριφορές κι άλλοτε γίνεται βαθιά λυρικός και ερωτικός. Μεταξύ των επιλογών συμπεριλαμβάνονται μια ωραία διασκευή στο “Blowin’ In The Wind” του Bob Dylan, αλλά και παραδοσιακά τραγούδια της Θράκης και της Κάτω Ιταλίας (τα ερμηνεύουν οι καλεσμένες του στο Κύτταρο, Ελένη & Σουζάνα Βουγιουκλή), καθώς και τραγούδια του Μάριου Τόκα και του Χρήστου Λεοντή σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου, του Γιάννη Γλέζου σε ποίηση Κώστα Καρυωτάκη, του Νότη Μαυρουδή σε ποίηση Τάσου Σαμαρτζή, του Δημήτρη Ψαριανού σε ποίηση Γιώργου Σουρή, του Νίκου Αρμπιλιά κ.ά. Τραγούδια δηλαδή που έρχονται μεν από το παρελθόν, αποδεικνύονται όμως επίκαιρα, συχνά κατά τρόπο τραγικό. Δεν έχουν χάσει δε τίποτα από την ειλικρίνεια και την αμεσότητά τους, χαρακτηριστικά που τονίζουν ακόμα περισσότερο οι ξεχωριστές ερμηνείες του Θρακιώτη δημιουργού.

Βέβαια, τόσο από το πρόγραμμα στο Κύτταρο όσο και από την ηχογράφηση, έλειψαν ορισμένες σημαντικές στιγμές του Γκαϊφύλλια, και από τη δική του δισκογραφία και από τις συμμετοχές του σε άλμπουμ συναδέλφων καλλιτεχνών. Ωστόσο, το Αυτά Που Ρωτάς επιτυγχάνει να δώσει μια κυκλική εικόνα της τραγουδοποιίας του και –σε αρμονία με την επιλογή του χώρου– να αναμοχλεύσει αναμνήσεις, δίνοντας στον ακροατή αφορμές για ταξίδια στον χρόνο. Είναι έτσι από τις περιπτώσεις ζωντανών ηχογραφήσεων που έχουν την ικανότητα να αποζημιώνουν τους ακροατές τους, ακόμα κι αν δεν παρακολουθήσαν ποτέ τις καταγεγραμμένες εδώ συναυλίες.

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured