View More

ΑΡΘΡΑ - ΔΙΕΘΝΗ

12 Πολιτικά Τραγούδια παντός καιρού (από τα 1960s έως σήμερα)

Ακούμε συχνά ότι όλα τα τραγούδια είναι πολιτικά. Ακόμα κι έτσι, πάντως, κάποια τραγούδια είναι περισσότερο πολιτικά από άλλα...

Happy Birthday Mr. Moz

 Ο Morrissey γίνεται 63 ετών και ο Βαγγέλης Κυριακάκης, αφήνοντας πίσω και στην άκρη τις εκάστοτε αμφιλεγόμενες δηλώσεις του πάλαι ποτέ frontman των Smiths, θυμάται γιατί τον έχει αγαπήσει τόσο πολύ.

Music by VANGELIS: 5 αγαπημένα soundtracks του Βαγγέλη Παπαθανασίου

Ο Βασίλης Σπανός επιλέγει  5 film scores του σπουδαίου Έλληνα συνθέτη και πρωτοπόρου των synths και της ηλεκτρονικής μουσικής που έφυγε από τη ζωή στις 17 Μαΐου 2022, σε ηλικία 79 ετών. 

This Rap Game: ΛΕΞ, Kendrick Lamar και άλλες hip hop ιστορίες

Ο Δημήτρης Μάστορης σε μια δημιουργική επισκόπηση της "καυτής" hip hop επικαιρότητας, από τον ΛΕΞ στον Kendrick Lamar και από τον Pusha T. στον Θύτη και στον Saske. Bonus track το βραδύκαυστο post hip - hop των dälek.

Και όμως γυρίζει

Ένα editorial του Μάκη Μηλάτου για την επιστροφή του ευρύτερου ροκ κιθαριστικού ήχου στην κορυφή της δισκογραφικής κούρσας κόντρα στη lifestyle δημοσιογραφία. 

Η αυταπάτη της «αυθεντικότητας» στη μουσική

Από την εποχή που η Παρθένος Μαρία μύρισε τον κρίνο (με τις γνωστές συνέπειες) τελείωσε η ιστορία της παρθενογένεσης για το ανθρώπινο είδος...

(αναδημοσίευση από το Sonik)

Τζαζ, ποτοαπαγόρευση, κραχ: οι Ηνωμένες Πολιτείες μεταξύ δύο Παγκόσμιων Πολέμων

Ένα άρθρο της Τάνιας Σκραπαλιώρη για το περιοδικό Sonik και το αφιέρωμά του στη μουσική από τα 10s στα 40s

50 "χαμένοι" δίσκοι από την δεκαετία του '90

Εν είδει προλόγου και επεξηγήσεων: επιλέχτηκε η λέξη «χαμένοι», αντί του «αδικημένοι», «υποτιμημένοι», «εγκληματικά αγνοημένοι».... αφενός μεν γιατί οι περισσότεροι από τους παρακάτω δίσκους έτυχαν κριτικής αναγνώρισης, είτε σε πραγματικό χρόνο, είτε με καθυστέρηση, αφετέρου δε επειδή κάποιοι από αυτούς συνάντησαν ακόμη και ικανή εμπορική επιτυχία ή έστω αναγνωρισιμότητα.

Progressive ‘70s: Η άνοδος και η πτώση της ωρίμανσης του ροκ

Τον Απρίλιο του 1974, σε ένα άρθρο του στο CREEM με τίτλο «Οι στυγνές φρικαλεότητες σπατάλης ενέργειας των Emerson, Lake & Palmer», ο Lester Bangs χαρακτηρίζει το γκρουπ «εγκληματίες πολέμου», θεωρώντας ότι εν μέσω μιας ενεργειακής κρίσης οι ELP δεν έχουν δικαίωμα να περιοδεύουν με 36 τόνους μηχανημάτων. Ήταν απλώς ένα δείγμα της υπερβολής που χαρακτήριζε το ροκ εκείνης της εποχής (πέραν της γνωστής υπερβολής του Bangs), μια προβολή στον τρισδιάστατο χώρο της επεκτατικής αντίληψης των καλλιτεχνών όσον αφορά στη μουσική σύνθεση αυτή καθεαυτή (για κάποιους δημιουργική κορύφωση, κατ’ άλλους αυταρέσκεια και πομπώδης εκτροχιασμός από τις νόρμες του τρίπτυχου sex-drugs-rock & roll).

Working Class Heroes: 7 + 1 τραγούδια για τους αγώνες της εργατικής τάξης

Εργατική Πρωτομαγιά σε συνδυασμό με την εποχιακή εργασία να έχει  ξεκίνησει  και στη χώρα μας και ο Δημήτρης Λιλής επιλέγει τραγούδια που γράφτηκαν για την εργατική τάξη του σύγχρονου κόσμου και ηχούν  πιο επίκαιρα από κάθε άλλη φορά. 

FEATURED TODAY

Ο stand-up comedian Πάρις Ρούπος παρουσιάζει τον τελευταίο κύκλο παραστάσεων «Δουλίτσα Να Υπάρχει» και για γράφει για την άλλη του αγάπη, τη μουσική και τα all-time αγαπημένα του άλμπουμ.

Η Ναταλία Πετρίτη εξερευνά μερικές από τις πιο σημαντικές ταινίες του κινηματογραφικού ρεύματος που έβαλε στο προσκήνιο την πραγματική ζωή της εργατικής τάξης

Ακούμε συχνά ότι όλα τα τραγούδια είναι πολιτικά. Ακόμα κι έτσι, πάντως, κάποια τραγούδια είναι περισσότερο πολιτικά από άλλα...

Top
0
Shares