Θυμάστε τις μέρες όταν οι Metronomy έφτιαχναν ποπ που κατάφερνε να είναι ακαταμάχητα πιασάρικη, αλλά και απροσποίητα πνευματώδης την ίδια στιγμή; Που για κάθε ξεδιάντροπη χοντράδα υπήρχε μία θανατηφόρα μελωδία για να κάνει τους δίσκους τους να έχουν τη γεύση πικρών ζαχαρωτών;

Ξεχάστε τα όλα αυτά, γιατί στο Summer 08 ο Joe Mount έχει νοσταλγήσει τις ημέρες λίγο πριν την κυκλοφορία του breakthrough άλμπουμ τους Nights Out (2008), οπότε αποφασίζει να αντιμετωπίσει τους Metronomy αποκλειστικά ως δικό του στοίχημα, για να επιστρέψει σε εκείνη την περίοδο. Έτσι αγνοεί σχεδόν εντελώς τη συμβολή των υπόλοιπων μελών και φτιάχνει έναν προσωπικό δίσκο, ο οποίος θυμίζει έντονα το Nights Out, αλλά στην πραγματικότητα δεν έχει καμία σχέση με εκείνο.

Το Summer 08 προοριζόταν να είναι διασκεδαστικό και ανέμελο, αλλά –έτσι χωρίς πολλές αναλύσεις– αποδεικνύεται βαρετό και ανούσιο. Δεν έχει τίποτα να αφηγηθεί, δεν έχει μελωδίες να μουρμουρίσεις, δεν έχει παραγωγή να θαυμάσεις, δεν έχει έστω ένα funk beat της προκοπής να σε κουνήσει. Η vintage 1980s funk που έχει μολύνει σαν ιός όλα σχεδόν τα κομμάτια, είναι ρετροκίτς: δεν διαθέτει παλμό, δεν έχει αισθητική, ούτε καν το στοιχειώδες sexyness για να επικαλύψει τις υπόλοιπες αστοχίες. Ακούστε για παράδειγμα το απαράδεκτο εναρκτήριο κομμάτι “Back Together”, αν τα καταφέρετε,  με την πασέ φανταστική συνομιλία του Mount με μία κοπέλα, της οποίας τη φωνή προσπαθεί να μιμηθεί ο ίδιος· ή το “16 Beat”, που θυμίζει κακή εκδοχή των Daft Punk.

Ευτυχώς υπάρχουν και δύο-τρία κομμάτια που σώζουν κάπως την κατάσταση. Το single “Old Skool” δείχνει το πώς θα ήθελε ο Mount να ακούγεται ολόκληρο το άλμπουμ: με σεξουαλική ένταση, φινέτσα και χιούμορ· κάτι όμως που πετυχαίνει μόνο σε αυτό το απολαυστικό στιγμιότυπο. Το “Mick Slow” είναι μία υγρή και αργόσυρτη electro-soul μπαλάντα, η οποία θυμίζει τις καλύτερες στιγμές του The English Riviera (2011), ενώ η συνεργασία με τη Robyn (“Hang Me Out Dry”) διαθέτει εκείνο το ποπ ένζυμο που τόσο λείπει από την 5η δουλειά των Βρετανών.

Ένα στραβοπάτημα στο όνομα της νοσταλγίας και της αναβίωσης παλαιότερων, αθωότερων εποχών, αυτό είναι το Summer 08. Το χειρότερο όμως είναι το γεγονός πως δεν θα ενοχλήσει και πολλούς, γιατί οι Metronomy έχουν βγει εκτός των πραγμάτων, δεν μετράνε και δεν φαίνεται να θεωρούνται πια σημαντικοί για καμία μερίδα κοινού. Καιρός λοιπόν ο Mount να σκεφτεί καλά το όραμά του για το σχήμα, γιατί ο χρόνος περνάει γρήγορα. Και μπάντες σαν τους Mentronomy, μπορεί να τις θάψει χωρίς κόπο στα βάθη της μουσικής ιστορίας.

{youtube}7CiVF7LjKU8{/youtube}

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured