Hχογραφημένο κατά τη διάρκεια της "Ben Folds and a Piano" tour που πραγματοποίησε μέσα στη χρονιά που διανύουμε, το "Live" του Ben Folds μας παρουσιάζει την πιο γυμνή εκδοχή του ταλέντου του. Στα πρότυπα των μεγάλων πιάνο ποπ τροβαδούρων, ο Ben στρογγυλοκάθεται στο πιάνο του και χωρίς backing band ερμηνεύει τα κομμάτια του. Τα σόλο, αλλά και εκείνα με τους B.F. Five, υπό τύπου ρετροσπεκτίβας.

Βέβαια μην περιμένετε ένα greatest hits live. Στα δεκαεπτά κομμάτια περιλαμβάνονται όλα τα καλά. Και hits ("Brick", "One Angry Dwarf"), και αγαπημένα ("Army") και διασκευές ("Tiny Dancer" του Elton John). Ειδικά το τελευταίο, το περιβάλλει με τον δέον σεβασμό, πιστός, μα από τους λίγους που το αποδίδουν με το συναίσθημα και την τιμή που του αξίζει. Ανάμεσα σ'αυτά υπάρχει και σόλο υλικό ("Zak and Sara" και "Not the Same" από το πρόσφατο solo lp του, όχι όμως και το "Rockin' the Suburbs"). Πάντως, είναι λίγο ανάμικτα τα συναισθήματα που αφήνει η επιλογή του, αλλά από την άλλη ποιος μπορεί να επιβάλλει σε μια τόσο ιδιαίτερη και προσωπική στιγμή ένα ψυχρό best of;

Οι αντιρρήσεις μας πάντως πηγάζουν κυρίως από τη φύση του εγχειρήματος αυτού και όχι από την ηχογράφησή του, που είναι άριστη. Κομμάτια, όπως το "Narcolepsy", χάνουν την αιχμή τους, ενώ η έλλειψη των υπόλοιπων οργάνων, μπορεί να αποκαλύπτει τον κορμό και την καρδιά των συνθέσεων, μπορεί να του δίνει την, απαραίτητη για ένα τραγουδοποιό, αίσθηση του κέντρου της συναυλίας, μπορεί να ενισχύει το παρεϊστικο κλίμα, αλλά αφαιρεί και πολλά στοιχεία που έκαναν κάποια τραγούδια αγαπητά.

Το χιούμορ δεν λείπει βέβαια κι έτσι το κοινό αναλαμβάνει δεύτερα φωνητικά ή και όργανα (!), όπως στο "Army", όπου ο Folds αντικαθιστά την horn section με το κοινό! Στα άλλα ενδιαφέροντα "μπλεξίματα" κατατάσουμε και το "Philosophy" που ταράσσεται ελαφρώς από τους ήχους του "Misirlou"!

Το "Live" είναι ένα album που απευθύνεται κυρίως στους fans που θέλουν να γνωρίσουν και μια άλλη πλευρά κάποιων εκ των συνθέσεων. Σαν εμπειρία είναι όμορφη -ειδικά αν προλάβετε και την έκδοση που περιλαμβάνει και το bonus DVD (που δεν έχουμε στα χέρια μας), αξίζει τον κόπο. Οι υπόλοιποι ενδέχεται να χάσουν πολλά επεισόδια του Ben, από μια τέτοια γνωριμία.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured