Τα εξερευνητικά διαμάντια των Gastr Del Sol και ο στενός, συμβατικός πυρήνας του νέου του δίσκου, 'Insignificance' μοιάζουν εξωφρενικά απομακρυσμένοι πόλοι. Ο σημαντικός αυτός μουσικός και παραγωγός, που προσφέρει απλόχερα τις υπηρεσίες του στην indie, experimental jazz και avant garde κοινότητα, ξετυλίγει στο τρίτο του solo album το rock'n'roll κουβάρι του εαυτού του και κρατώντας και τις pop μελωδικές ιδέες του προηγούμενου -πανέμορφου- solo album του "Eureka" (1999), μα με μια πιο 'καθαρή' και λιγότερο φορτωμένη διάθεση.

Η μουσική του όσφρηση αλάνθαστη, η λεπτότητα με την οποία αντιμετωπίζει τη μουσική του χαρακτηριστική, εν αντιθέσει με τη σαρκαστική και πολλές φορές ωμή στιχουργική του διάθεση. Και για όσους δεν έχουν μπει ακόμη στο νόημα, εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα pop δίσκο, με 70s rock διαθέσεις να παρεμβαίνουν -καμία σχέση με τις αποδομητικές εξερευνήσεις του.

Σε σχέση με τις προηγούμενες -ανάλογου ύφους- δουλειές του, οι ενορχηστρώσεις είναι περισσότερο ροκάδικες, αλλά δεν λείπουν οι soul/folk στιγμές, όπως το "Good Times" και οι καθαρόαιμες μπαλλάντες ("Get A Room") και οι στιγμές που το μινιμαλιστικό ποπ αισθητήριό του αυτοεπιβεβαιώνεται με τον καλύτερο τρόπο.

Το ‘Memory Lame’ είναι πανέμορφο, το ‘Therefore, I Am’ μοιάζει με συνεργασία Bill Callahan και Beach Boys. Όταν το αγγελικό πιάνο και οι ποπ αρμονίες μπλέκονται με τα drums και τις κιθάρες του Jeff Tweedy των Wilco (που συμμετέχει εδώ) δεν μπορούμε παρά να κρυφοχαμογελάμε για τη μαγκιά του να κλείνει το μάτι στο συμβατικό κόσμο, παράλληλα με τις πολύ σημαντικές avant-garde ενασχολήσεις του.

Μοναδικό παράπονο η μικρή διάρκεια -μικρότερη των 40 λεπτών- που σημαίνει παράλληλα ένα συμπαγές album, χωρίς κοιλιά, μια γλυκιά, ντελικάτη, ολοκληρωμένη βουτιά του Jim O'Rourke, πότε στα νερά του David Byrne, πότε σ'αυτά του Burt Bacharach και πότε στον κόσμο του Elvis Costello, με τη βοήθεια εξαιρετικών μουσικών, όπως οι Tim Barnes, Rob Mazurek και Ken Vandermark (και του Jeff Tweedy που αναφέρθηκε ήδη). Πάνω απ' όλα, όμως, είναι ένα προσωπικό -κερδισμένο- στοίχημα του ίδιου.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured