Η Γλασκώβη είναι ένα υπέροχο μέρος, και δεν είναι τυχαίο ότι τα πιο ενδιαφέροντα μουσικά δρώμενα της Μεγάλης Βρετανίας επικεντρώνονται στη συγκεκριμένη πόλη. Mogwai, the delgados, Belle & Sebastian, Arab Strap και αρκετοί ακόμα ζουν και ηχογραφούν στη συγκεκριμένη πρωτεύουσα δίνοντας μας εξαιρετικά δείγματα γραφής. Oι Camera Obscura είναι και αυτοί Σκωτσέζοι και εδρεύουν στην ίδια πόλη. Η μουσική τους προσεγγίζει περισσότερο αυτή των Belle & Sebastian και συγκρίνοντας τα μεγέθη εκ πρώτης όψεως, ομολογώ πως έχουμε να κάνουμε με μία αξιοπρεπέστατη εκκίνηση.

Oι CO είναι έξι άτομα, οι οποίοι αφού έλιωσαν τα τελευταία χρόνια δίσκους των Lovin’ Spoonful, Mamas & Papas, Felt, Smiths, Dusty Springfield και φυσικά των Belle & Sebastian, ηχογράφησαν 3 singles και φέτος κυκλοφόρησαν το ντεμπούτο τους LP. Με πρώτο single το “Eighties Fan”, και σε παραγωγή του Stuart Murdoch, δίνουν τα διαπιστευτήρια τους για ακόμη μία πηγή εσωστρεφούς indie-pop προερχόμενη εκ Σκωτίας. Όσοι αντιπαθείτε τους Belle & Sebastian, μην προχωρείτε άλλο, διότι οι CO, βλέπουν στα μάτια των συμπατριωτών τους, τα ιδανικά μουσικά πρότυπα. Τόσο στις ενορχηστρώσεις, στους στίχους όσο και στην παραγωγή, το “Biggest Bluest Hi-Fi” θέλει να γίνει Tigermilk, και ομολογουμένως το κατορθώνει κατά το ήμισυ.

H πλειοψηφία των φωνητικών ανήκει στην Tracyanne Campbell, της οποίας η φωνή είναι καλύτερη από της συνονόματης Isobel, ενώ δεν θα μπορούσαμε να πούμε το ίδιο για το έτερο ήμισυ των φωνητικών δραστηριοτήτων του δίσκου, τον John Henderson. Tα τραγούδια τώρα, πραγματεύονται τα αναμενόμενα. Μελαγχολικά τοπία, ανεξερεύνητα πάθη, ντροπαλούς έρωτες, καθημερινότητα και τα λοιπά κλασικά μοτίβα της Σκωτσέζικης indie-pop κοινότητας.

Αν λοιπόν υπάρχει χώρος και χρόνος μακριά από τους avant-garde θορύβους και τα απαραίτητα rock’n’roll ξεσπάσματα και αν ακόμα παραμένει μέσα σας η ρομαντική επιρροή της B&S ποπ που τόσο αγαπήθηκε στην χώρα μας, μπορείτε να προχωρήσετε άφοβα στην αγορά του “Biggest Bluest Hi-Fi”. Είστε όμως προειδοποιημένοι ότι δεν θα συναντήσετε κάτι εξεζητημένο παρά ένα γνώριμο και αξιαγάπητο στήσιμο το οποίο είναι ικανό για ανιδιοτελή παρέα για αρκετό καιρό.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured