Τα τηλεοπτικά δελτία όλου του κόσμου απασχόλησαν οι System Of A Down για τα πρόσφατα επεισόδια που προκάλεσαν "οπαδοί τους", αλλά καιρός είναι να μας απασχολήσουν και μουσικά, καθώς η παρέα αυτή με καταγωγή από την Αρμενία αλλά διαμονή στο Los Angeles είναι ίσως από τις λίγες που μπορούν να στέκονται με αξιώσεις στην παράδοση της μουσικής των Rage Against The Machine.

Σαν τη μύγα μες το γάλα ξεχωρίζουν οι System Of A Down από τα υπόλοιπα νεο-μεταλλοειδή συγκροτήματα που κάνουν θραύση στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Χωρίς να αναλώνονται σε ακατάσχετες μπουρδολογίες και ανούσια κατηγορώ εναντίον των πάντων, χωρίς να έχουν βολευτεί σε μία προσχεδιασμένη και επαναλαμβανόμενη φόρμουλα, οι SOAD ρίχνουν μια περίτεχνη ματιά στο nu-metal με φωνητικά που δεν καταλήγουν ποτέ να ακούγονται μονότονα, με αρώματα ανατολικά -όποτε χρειάζεται-, με progressive rock διαφυγές, folkie στιγμές που κρύβονται βέβαια ανάμεσα στις δυνατές κιθάρες, τη start-stop δομή και τα πορωτικά ξεσπάσματα τους.

Δεν είναι τυχαίο βέβαια ότι στην παραγωγή θα βρούμε και πάλι το όνομα του Rick Rubin, ο οποίος έχει δουλέψει με τους πάντες... Τους Red Hot Chili Peppers να αναφέρουμε; Τους Beastie Boys, τους Rage Against The Machine, τον Johnny Cash, τους Slayer; Και μόνο ο συνδυασμός των μπαντών που αναφέραμε ίσως αρκεί για να πάρετε μια ιδέα ίσως για τον ήχο τους. Σε σχέση μάλιστα με το ντεμπούτο τους (που περιείχε το χιτάκι "Sugar") πλέον εμφανίζονται πιο μελωδικοί. Κομμάτια σαν τα "Chop Suey!", "Forest", "Aerials" είναι πραγματικές εκπλήξεις.

Όσο για τους στίχους, θα συναντήσουμε κι εκεί την πολιτικοποιημένη στάση και άποψη των Rage Against the Machine. Απόλυτοι ίσως, όπως και τα περισσότερα group του είδους -ίσως γιατί έτσι μόνο θα δικαιολογείτο η σκληρή στάση και η δυναμική αντίδραση- πραγματικά έχουν να πουν κάτι για πάσης φύσεως κοινωνικά και πολιτικά φαινόμενα, από τον υπερπληθυσμό και τα χρήματα εκ του εμπορίου ναρκωτικών (στίχοι σαν τον ''Drug money is used to rig elections that train brutal corporate-sponsored dictators" δεν γράφονται από πολλούς) ως τις groupies. Χωρίς να επιδιώκουν να φέρουν κάτι νέο στο χώρο του rock, ή καλύτερα του metal, οι System Of A Down αποδεικνύουν ότι απλώς χρειάζεται ταλέντο, ψάξιμο και άποψη για να φτιάξεις κάτι που φαινομενικά κινείται εντός κάποιων προκαθορισμένων ορίων.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured