Στο 6ο της album και follow-up στο Mary του 1999 η R&B diva επιβεβαιώνει την καλλιτεχνική της δυναμική, μη βασιζόμενη απλώς στη λίστα κορυφαίων παραγωγών, ανάμεσα στους οποίους οι Jimmy Jam και Terry Lewis, η Missy Elliott και ο Dr. Dre (αλλά και με guests σαν τους Eve και Lenny Kravitz), αλλά χρησιμοποιώντας την αγάπη για τη συγκεκριμένη μουσική -το funk και τη soul ιδιαίτερα- προκειμένου να κατακτήσει και να ομογενοποιήσει τα τραγούδια.

Με μπροστάρηδες το χορευτικό, funky και θεατρικό παράλληλα "Family Affair" σε παραγωγή του Dre, το πιο απαλό, soulίζον "Steal Away", με φωνητικά και επιμέλεια από Pharrell Williams (The Neptunes), το soulful "PMS" με sample από το Simply Beautiful του Al Green, το ομώνυμο του δίσκου από τους Jam & Lewis που δανείζεται το μουσικό θέμα του The Young & The Restless!, το πιο χορευτικό "Dance For Me", που περιλαμβάνει το θέμα του The Bed's Too Big Without You των Police, αλλά και το "Never Been" με τη Philly soul να το χρωματίζει και τη Missy Elliott σε ρόλο συνθετικό, παραγωγής, αλλά και φωνητικό, το "No More Drama" ανήκει σαφέστατα στις φετινές R&B κυκλοφορίες που πρέπει να έχουν στη δισκοθήκη τους οι λάτρεις του είδους. Κι αν η κοιλιά δεν λείπει (σε κομμάτια όπως τα "Flying Away", "2 U", "Forever No More"), oι πιο πάνω στιγμές μας αποζημιώνουν με το παραπάνω.

Eρωτικά, R&B κομμάτια που αποπνέουν -περισσότερο από ποτέ για την ίδια που έχει άλλωστε περάσει πολλά- δυναμισμό, αισιοδοξία, αλλά και μια γλυκιά, νοσταλγική υφή που φέρνει στο μυαλό τον ήχο της Motown, η Mary J. Blige διατηρεί το βασικό της εκφραστικό όχημα (την πιο soul και jazz πλευρά του R&B, αλλά και την πιο funky όψη του) σε ένα πολυσυλλεκτικό, άλλα έτσι όπως παραδίδεται εδώ, μη ετερόκλητο συνδυασμό ήχων και γνωστών samples που ακούγεται ιδιαίτερα ενδιαφέρων. Θα έλεγε κανείς ότι με τις επιλογές της η κοινοτυπία καραδοκεί, η ίδια όμως καταφέρνει να περνά το δικό της αισθητικό πρίσμα σε ένα τέτοιο μπάχαλο και να αποφεύγει όλες τις παγίδες...

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured