Πρώην gospel και jazz τραγουδιστής, με σπουδές στο Mannes Music Conservatory της Νέας Υόρκης, όπου έμαθε να τραγουδά σε εφτά γλώσσες, εκπαιδευμένος σε ένα ευρύ μουσικό φάσμα, από jazz μέχρι opera, με συμμετοχές σε album των Erykah Badu, Common και Guru, μεταξύ άλλων! Αυτές είναι, συμπτυγμένες, μερικές από τις γραμμές του CV του 22χρονου τραγουδιστή και συνθέτη από τη Philadelphia, Bilal Oliver που μας εκπλήσσει με το ντεμπούτο του album "First Born Second"!

Δεν είναι τυχαίος λοιπόν ο Bilal. Μοιάζει καταρχήν καλός γνώστης της ιστορίας της soul μουσικής, την οποία, όπως και οι υπόλοιποι συνοδοιπόροι του πλέον στο νεο-soul κίνημα της εποχής μας, μοιάζει να έχει χωνέψει και χρησιμοποιεί εποικοδομητικά... Τον Marvin Gaye τον λατρεύει, θα ήθελε όμως να μοιάσει και του D' Angelo, ο οποίος θα ήθελε με τη σειρά του να ήταν ένας Prince της καλής εποχής.

Αν τον βάζαμε στην ίδια ομάδα με την Erykah Badu, τον Q-Tip και τον D'Angelo, θα ήθελε πολύ να κάνει τον play maker και να μοιράζει το παιχνίδι στους υπόλοιπους. Είναι όμως σίγουρο ότι ο ίδιος θα τραβούσε τα βλέμματα των γυναικών -σε σύγκριση με τον ανταγωνιστή D' Angelo, ας πούμε, είναι πολύ πιο ερωτικός και προκλητικός. Εκπληκτικές οι φωνητικές του δυνατότητες, αισθαντικά τα falsetto του, ξεχωριστοί ακόμα και οι στίχοι που αναλαμβάνει να ερμηνεύσει.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι επάνω του έπεσαν παραγωγοί - μεγάλα ονόματα όπως οι Dr. Dre, Raphael Saadiq (Tony! Toni! Tone!, Lucy Pearl) και Mike City, ούτε βέβαια ότι, παρά την πολυσυλλεκτικότητα που παρατηρούμε, ο δίσκος έχει ένα ενιαίο feeling που οδηγείται μόνο από τη δική του προσωπικότητα και φωνή. Ακόμα και οι guest εμφανίσεις από Mos Def και Common, δεν είναι τυχαίες. Δείχνουν την κατηγορία στην οποία ο νεαρός Bilal παίζει.

Το "Fast Lane" σε παραγωγή Dr.Dre, το αισθησιακό πρώτο single "Soul Sista" που είναι αφιερωμένο στις μαύρες γυναίκες, το εσωστρεφές "Sometimes" με συμμετοχή από ?uestlove, το "All That I Am (Somethin for the People)" που θυμίζει έντονα Tribe Called Quest και άλλα κομμάτια, θα συντροφεύσουν μερικές από τις πιο ξεχωριστές ερωτικές στιγμές σας ή απλώς θα αναλάβουν να ανεβάσουν την ερωτική σας διάθεση με στέρεα δομημένες, αισθαντικές, σαγηνευτικές μελωδίες. Ακολουθώντας τους σκαπανείς της νεο-soul μουσικής, χωρίς όμως να αντιγράφει (αλλά και χωρίς κάποιο φιλέρευνο πνεύμα, απλά, όπως και ο ίδιος -δικαίως- δηλώνει "ξέρει να το κάνει καλύτερα"), ο Bilal μας δίνει ένα από τα καλύτερα R&B albums της χρονιάς μέχρι τώρα...

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured