Το Reveal είναι το 12ο άλμπουμ των R.E.M. που σημαίνει περίπου ότι τα χρόνια πέρασαν. Οι R.E.M. έχουν ωριμάσει πλέον και μια καινούρια δεκαετία ξεκινά. Αλλά δεν το αισθάνονται να σταματήσουν και καλά κάνουν, αφού κάθε νέα κυκλοφορία τους, είναι φρέσκος αέρας για τη μουσική. Το Reveal όπως και το Up, είναι ένας πραγματικά μαγικός δίσκος. ΄Οπως και το Up, θέλει να τον ακούσεις μερικές φορές πρώτα, για να ανακαλύψεις τις χάρες του.

Παραγωγός είναι και πάλι ο Pat McCarthy και κάνει πάλι υπέροχη δουλειά, μαστορεύοντας ένα μοναδικό ήχο για τους R.E.M. Ξεκινάει με το “The Lifting” ένα υπέροχο pop τραγούδι, ένα πολύ ωραίο ξεκίνημα που δείχνει το ταλέντο που έχουν οι R.E.M. για τη μελωδία. Ακολουθεί το “I`ve Been High”, υπέροχα θλιμμένο, με έναν ήχο συνθεσάιζερ κατευθείαν από τη δεκαετία του ’80. Το “All The Way To Reno”, είναι κλασσικό R.E.M. τραγούδι με κιθάρες και πάλι στο προσκήνιο. Κιθάρες που παραμένουν για το πολύ ωραίο, ακουστικό folk rock του “She Just Wants To Be”.

Ο ήχος των R.E.M., εδώ, αλλά και σε όλο το δίσκο καταφέρνει να είναι μοντέρνος έχοντας μια δόση παλιομοδίτικου μέσα του. Τα πλήκτρα σ’ αυτό το τραγούδι μου θύμισαν λίγο τους Doors και το μεγάλο Ray Manzarek. Ακολουθούν τα “Disappear” και “Saturn Return”. Το δεύτερο συγκεκριμένα είναι μια υπέροχη pop μπαλάντα παιγμένη στο πιάνο. Ξεκινά με έναν ήχο συνθεσάιζερ αλά Air και συνεχίζει με το πιάνο και τη φωνή του Stipe που το κάνει στ’ αλήθεια ένα από τα καλύτερα τραγούδια των R.E.M. Μετά έχουμε το “Beat A Drum” που θα στεκόταν άνετα μέσα στο Pet Sounds σαν σύνθεση του Brian Wilson μαζι με τα “Summer Turns To High” και “Beachball”. Και αν αυτό δεν είναι κομπλιμέντο τότε ποιό είναι? Ρωτήστε και τον Paul McCartney που τον θεωρεί τον καλύτερο δίσκο όλων των εποχών. Μαζί με το πρώτο single, “Imitation Of Life”, σου αφήνουν μια γλύκα στο λαιμό όταν πας να τα σιγοτραγουδήσεις. Το “Imitation Of Life” είναι επίσης ένα R.E.M. classic, πολύ ωραιά επιλογή για single. Το “Summer Turns To High” με τον βαλς ρυθμό του είναι πραγματικά αριστούργημα.

΄Οπως αριστούργημα είναι το “I’ll Take The Rain”, με ακουστικές κιθάρες και μια θλιίψη σαν αυτή του Σεπτέμβρη που ακολουθεί τον Αύγουστο. Και το λέω γιατί το Reveal είναι ένας υπέροχος καλοκαιρινός δίσκος. Και γι’ αυτό κλείνει με το “Beachball” και με μια υπέροχη ενορχήστρωση στα πνευστά. Πολύ απλά, αν η γενιά μας είχε το “Nightswimming”, τότε αυτή η γενιά έχει το Beachball.

Ο Michael Stipe εκτός απ’ την φωνή που όλοι ξέρουμε ότι έχει, έχει και το χάρισμα να γράφει υπέροχα. Δεν αφήνει απευθείας μηνύματα αλλά ξέρει να αποτυπώνει με στίχους. ΄Ενας καλλιτέχνης που απευθύνεται σε εκατομμύρια και διατηρεί την ακεραιοτητά του. Δεν είμαι πολύ καλός με τα επίθετα και αυτός ο δίσκος σε κάνει να μιλάς μόνο με επίθετα. Το αξίζει όμως να ασχοληθείς τόσο πολυ μαζί του. Αγοράστε το! Οι R.E.M. μπορεί να πουλάνε σε εκατομμύρια σε όλον τον κόσμο, αλλα τους αξίζει. Παραμένουν καλλιτέχνες ακόμα και μετά από 12 δισκούς, ωριμάζουν, βελτιώνονται και μας δίνουν το δίσκο που θα ακούμε τα απογεύματα αυτού του καλοκαιριού.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured