Οι Madrugada προέρχονται από έναν γεωγραφικό χώρο που δεν μας έχει συνηθίσει, σε τέτοιου είδους group αφού ως επί το πλείστον οι Σκανδιναβικές χώρες φημίζονται για τα εφήμερα Pop Dance γκρουπάκια που χάνονται πριν καλά καλά εμφανιστούν. Οι Madrugada δεν αποτελούν απλός μία ευχάριστη έκπληξη, αλλά είναι ένα group που ξεχωρίζει πανευρωπαϊκά, αφού ο ήχος τους σου δίνει την αίσθηση ότι προέρχονται από την καρδιά της Αμερικάνικης rock κουλτούρας της δεκαετίας του 80.

Ένα χρόνο και κάτι μετά το ντεμπούτο τους album “Industrial Silence” έρχονται με το δεύτερο δίσκο τους “Nightly Disease” που ηχογραφήθηκε σε ένα studio του New Jersey με παραγωγό τον John Agnello (Patti Smith, Dinosaur Jr.). Μια γεύση από τα τραγούδια αυτού του δίσκου είχαμε πάρει ήδη από τη συναυλία τους στο Ρόδον το περασμένο φθινόπωρο. Αν και τα τραγούδια των Madrugada δεν είναι από αυτά που σου καρφώνονται με τη μία στο μυαλό, μπορώ να πω ότι ο δεύτερος αυτός δίσκος τους είναι ένα σκαλί πιο κάτω από τον πρώτο τους, είναι ένας δίσκος που θα αγαπηθεί από τους φανατικούς οπαδούς του συγκροτήματος κυρίως αλλά με δυσκολία θα καταφέρει να έχει την απήχηση του πρώτου δίσκου στο ευρύ κοινό.

Υπάρχουν και εδώ οι εκρηκτικές στιγμές τους στα “Lucy One”, “We Are Go” καθώς και κομμάτια αργών ρυθμών με υπέροχες μελωδίες “Black Mambo”, “Step Into This Room”, “The Frontman”και “Two Black Bones”, και φυσικά δεν πρέπει να ξεχάσουνε και το πολύ όμορφο single “Hands Up Love You” που ο ρυθμός από το πιάνο και το μπάσο σε παραπέμπει κατευθείαν στους Tindersticks. Η πρώτη εντύπωση από το δίσκο είναι ότι ακούγονται σαν μία από τα ίδια, κάπως έτσι είναι, αλλά ας σκεφτούμε καλύτερα πόσα group σήμερα καταφέρνουν να έχουν ένα τόσο ξεχωριστό και όμορφο ήχο; Αν και οι επιρροές τους είναι ευδιάκριτες μέσα στο δίσκο (Cave, Morrison, Steve Wynn) καταφέρνουν να δημιουργήσουν μία συμπάθεια και οικειότητα βγάζοντας ένα στυλ που σίγουρα δε θα ενοχλήσει κανέναν. Στις επιρροές τους να συμπεριλάβουμε και τη καταλυτική σημασία του τόπου καταγωγής τους, που η διάκριση μεταξύ μέρας και νύχτας είναι δυσνόητη, σ’ένα κλίμα που σε προδιαθέτει για αρκετή μελαγχολία και ρομαντισμό.

Οι Madrugada δεν είναι από τα συγκροτήματα που τους ενδιαφέρει να γνωρίσουν την τεράστια επιτυχία σε όλο τον κόσμο, είναι ίσως ακόμη ένα “καταδικασμένο” συγκρότημα που γνωρίζει μεγάλη επιτυχία σε 2-3 μόνο χώρες κάνοντας μας όμως να τους νιώθουμε πιο δικούς μας. Για όσους αγοράσουν το cd σύντομα, υπάρχει και ένα ακόμη συνοδευτικό cd με τρία κομμάτια bonus. Ένα από τα κομμάτια αυτά ονομάζεται “Nightly Disease Part I” ενώ το “Part II” υπάρχει στο κανονικό cd (ξέρω, ξέρω είναι περίεργο ε;). Πάντως το bonus δισκάκι δεν είναι και τίποτα το σημαντικό οπότε μη στεναχωρηθείτε αν δε το βρείτε.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured