Η τρομερή έξαρση της alternative country στην αντίπερα όχθη, αλλά και η παραδοχή της στην Ευρώπη, έχει βρει αντίκτυπο σε πολύ κόσμο που δημιουργεί δίσκους. Πέρυσι οι Lambchop έδωσαν ένα δίσκο εξαιρετικής ομορφιάς που το site που διαβάζετε τώρα τοποθέτησε στην κορυφή της ετήσιας λίστας του. Οι Beachwood Sparks είναι από την California και το κάνουν αυτό γνωστό μέσα από κάθε νότα του δίσκου τους. Μία πολύ σημαντική διόρθωση. Ο δίσκος δεν κατηγοριοποιείται στην alternative country.

Τι εννοώ; Πολύ απλά, οι ηλεκτρονικοί ψυχεδελικοί ήχοι, οι θαυμάσιες α-λα Teenage Fanclub μελωδίες και η διάχυτη sunshine pop των 60's (που ας μην ξεχνάμε, ξεπήδησε από την California), κάνουν το δίσκο-ντεμπούτο κάτι το ξεχωριστό. Όλες οι επιρροές των μελών του group είναι εδώ. Οι Byrds των late 60's, οι Beach Boys, οι Flying Burrito Brothers, οι Buffalo Springfield καθώς και άλλοι πιο σύγχρονοι. 

Και αν νομίζετε ότι ο πρώτος αυτός δίσκος των Sparks είναι μέτριος, αφελής και ελάχιστα δουλεμένος, τότε -ευτυχώς- πλανάστε. Εκτός του ότι το αντίθετο διαφαίνεται με 3 ή 4 ακούσματα, η ιστοριά των 4 μελών του group έχει να επιδείξει πολύχρονη ενασχόληση και αγάπη για τη μουσική. Ο Brent Rademaker (μπάσο) ήταν μέλος του indie-rock group Further εκ των οποίων αν θυμάστε οι δίσκοι είχαν κυκλοφορήσει στη θρυλική Creation. Στους Further είχε παίξει για λίγο και ο Chris Gunst (κιθάρα, vocals) ο οποίος είχε παλαιότερα το post-rock συγκρότημα Strictly Ballroom ενώ ο drummer Aaron Sperske είχε διατελέσει μέλος των Lilys. Aντιλαμβάνεστε ότι η εμπειρία δεν απουσιάζει. Τι γίνεται όμως με την ποιότητα και την αξία του δίσκου;

Αυτή βρίσκεται σε αρκετά υψηλά επίπεδα. Άψογα δουλεμένες ονειρικές μελωδίες, με έμφαση στην twang κιθάρα (το country στοιχείο που είπαμε στην αρχή), όμορφα ψυχεδελικά στοιχεία από slide κιθάρες, μελαγχολικές φυσαρμόνικες, λουλούδια, αγάπη και ποιήση. Ο δίσκος επιχειρεί να σας ταξιδέψει από το σπίτι σας στην δυτική ακτή της Αμερικής για να δείτε ένα ηλιοβασίλεμα δίπλα στον ωκεανό και μετά μόλις νυχτώσει να πεταχτείτε μέχρι τα αστέρια για να ξαποστάσετε ξαπλωμένοι στο πουθενά. Δε σας λέμε αν το καταφέρνουν όντως αυτό το εγχείρημα. Αυτό καλείστε να το διαπιστώσετε μόνοι σας.

Τα διαμάντια με τίτλους "Silver morning after", "Sister Rose", "Something I don't recognize" και "Old Sea Miner" είναι τα highlights του δίσκου. Εκεί βρίσκεται συσσωρευμένη όλη η ευφυία των μελών του group. Διάφορα instrumental breaks ενδέχεται να σας κουράσουν. Μία μικρή "κοιλιά" λαμβάνει και αυτή χώρα, αλλά αν δε γινόταν και αυτό θα μιλούσαμε για αριστούργημα. 

Κλείνοντας, θα έχετε καταλάβει ότι η αρχική εισαγωγή τελικά δεν έχει και μεγάλη σχέση. Αν κάποιος πρέπει να δώσει μία ταμπέλα στο δίσκο, θα πρέπει να τον πει psychedelic country-rock. Δεν ξέρω κατά πόσο υφίσταται τούτος ο όρος, πάντως δεν πέφτει και πολύ έξω. Άντε λοιπόν, μπείτε στο διαστημόπλοιο και φύγαμε.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured