Από τη στιγμή που η μουσική βιομηχανία προσπάθησε να μας πείσει ότι το καλύτερο και ευκολότερο Χριστουγεννιάτικο δώρο είναι ένα cd -και εμείς δυστυχώς την πιστέψαμε- η αγορά κάθε χρόνο πλημμυρίζει από δεκάδες συλλογές που σκοπό έχουν να εξυπηρετήσουν τις καταναλωτικές ανάγκες μας. Με μια βόλτα στο δισκο-supermarket της περιοχής σας μπορείτε να πάρετε μία γεύση από τις φετινές κυκλοφορίες. Έχουμε λοιπόν τίτλους όπως, Now That's What I Call Music vol. 36928716, The Best Christmas Album Ever vol. 96832, και Best Pop of 2001 vol. 45, μεταξύ άλλων. Και φυσικά πουλάνε.

Υπάρχει όμως κάποια συλλογή, που θα μπορούμε να έχουμε στην δισκοθήκη μας -χωρίς να ντρεπόμαστε- και μετά τις 15 Ιανουαρίου; Από ότι φαίνεται μόνο μία, αυτή που φιλοξενούμε σήμερα στις σελίδες του Avopolis. It's A Cool Cool Christmas, λοιπόν, μία συλλογή που κυκλοφορεί κάτω από τη στέγη της φιλόξενης Jeepster, ύστερα από πρωτοβουλία του ραδιοφωνικού σταθμού του Λονδίνου XFM και του περιοδικού Big Issue, με τα έσοδα από τις πωλήσεις του album να πηγαίνουν στην ανακούφιση των χιλιάδων αστέγων των Βρετανικών πόλεων. Οπότε, είναι για καλό σκοπό και όχι για τη τσέπη των αντιπαθητικών πολυεθνικών εταιριών.

Στο κάλεσμα του XFM, της Big Issue και της Jeepster απάντησαν πολλά σύγχρονα αγαπημένα groups. Κάποιοι προσπάθησαν να διασκευάσουν με τον τρόπο τους παραδοσιακά Χριστουγεννιάτικα τραγούδια, και άλλοι έγραψαν τα δικά τους τραγούδια με αφορμή τις "Άγιες" αυτές ημέρες. Άλλα groups κατάφεραν και μπήκαν στο πνεύμα της συλλογής και άλλα όχι. Στο σύνολο όμως, και τα 21 τραγούδια έχουν κάτι να προσφέρουν σε όλους όσους ψάχνουν για ένα εναλλακτικό soundtrack για τις ημέρες που μας έρχονται.

Είτε λοιπόν η διάθεσή σας ανεβαίνει κατακόρυφα, είτε βρίσκετε το όλο σκηνικό μελαγχολικό, μέσα στο It's A Cool Cool Christmas θα βρείτε τουλάχιστον ένα τραγούδι που θα σας συντροφεύσει. Από τη μία λοιπόν έχουμε τους Dandy Warhols με την, αν μη τι άλλο, διασκεδαστική διασκευή τους στο Little Drummer Boy (o γνωστός Μικρός Τυμπανιστής) που τραγουδούσατε με τη κυρία Καίτη στο νηπιαγωγείο, και τους Flaming Lips με την ανατρεπτική τους εκτέλεση του White Christmas, με τον χαρακτηριστικό υπότιτλο Demo For Tom Waits. 

Οι Eels, από την πλευρά τους, φαίνεται να το διασκεδάζουν αφάνταστα και να δίνουν το έναυσμα για ένα ατελείωτο party με το Everything's Gonna Be Cool This Christmas. Ο στίχος που πετάει κάπου στο τέλος του τραγουδιού ο Ε, "Baby Jesus Born To Rock", κερδίζει τον τίτλο της καλύτερης ατάκας του album. Από κοντά και η περίπτωση που ακούει στο όνομα El Vez μας παρασύρει σε ένα πιο σουρεαλιστικό Χριστουγενιάτικο party με το Feliz Navidad, για να μας οδηγήσουν στο chill out room οι Morgan με το Christmas In Waikiki.

Από την άλλη βέβαια υπάρχει και η μελαγχολική αλλά γλυκιά διάθεση των Belle & Sebastian με το πανέμορφο O Come, O Come Emmanuel, αλλά και οι Six By Seven με το ειρωνικό I Believe In Father Christmas. Οι Grandaddy βρίσκονται σε εξαιρετικές στιγμές έμπνευσης με το Alan Parsons In A Winter Wonderland, αλλά και σε καλά επίπεδα στέκονται και οι Giant Sand και Calexico. Ένα από τα καλύτερα τραγούδια έρχεται λίγο πριν από το τέλος από τους Low και το μαγευτικό Just Like Christmas, ενώ οι υπόλοιπες συμμετοχές από St Etienne, Webb Brothers, Drugstore, Departure Lounge, Snow Patrol, Titan, Big Boss Man, Teenage Fan Club, Lauren Laverne και Gorky's Zygotic Mynci είναι αρκετά αξιοπρεπείς.

Καθόλου άσχημο Χριστουγεννιάτικο δώρο για τον εαυτό σας δηλαδή, και θα έχετε και την αίσθηση ότι κάνατε και μια καλή πράξη. Λίγο το βρίσκετε αυτό;

Δε συμφωνείς; Γράψε το δικό σου review!
Copyright (C) 1996-2000 - Avopolis. All Rights

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured