Οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι η Constellation τείνει να γίνει μια από τις πιο συμπαθείς εταιρίες στους περισσότερους εδώ στο Avopolis, και πώς να μην συμβαίνει κάτι τέτοιο αφού κάθε μια από τις κυκλοφορίες της είναι και μια μικρή έκπληξη. Αφού ασχοληθήκαμε με τους φοβερούς Do Make Say Think και λίγο πριν αφιερωθούμε ψυχή και σώματι στο μεγαλόπνοο δεύτερο δίσκο των Godspeed You Black Emperor! ας ρίξουμε μια ματιά στους A Silver Mt. Zion.

Το εν λόγω group δεν είναι παρά το side project τριών μελών των Godspeed, οι οποίοι αποφάσισαν να δώσουν μεγαλύτερη βαρύτητα στην κλασσική πλευρά της μουσικής των Godspeed και, απαλλαγμένοι από τον όγκο του κιθαριστικού θορύβου, δημιούργησαν έναν αριστουργηματικό δίσκο βασισμένο κυρίως στο βιολί το πιάνο και το κοντραμπάσο. 

Το He has left us alone… είναι ένα κινηματογραφικό ποίημα, ένα απλό αλλά και στοιχειοτικό δημιούργημα, που κυλάει στα 45 του λεπτά όπως ακριβώς μας προϊδεάζει το λιτό εξώφυλλο του και οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες του ένθετου. Οι μελωδικές γραμμές του σε μαγνητίζουν, οι επαναληπτικές συνθέσεις του σε εθίζουν και οι εσωστρεφής χροιά της μουσικής του σε κάνει να δακρύζεις. Οι συνθέσεις είναι αργόσυρτες, μυστηριώδεις (οι ραδιο-αφηγήσεις των Godspeed δίνουν και εδώ το παρών) που αρχίζουν νωχελικά αλλά συχνά δυναμώνουν αποκτώντας ένα υποβλητικό χαρακτήρα. Αυτόν τον χαρακτήρα είναι το πλέον δύσκολο να αναλύσεις. 

Πως μπορεί τη μια στιγμή η μουσική να δείχνει μίνιμαλ και την αμέσως επόμενη επική; Την μια να σου προξενεί φόβο και την άλλη να σε γεμίζει με ελπίδα; Την μια να δείχνει μακρινή και απρόσιτη και μετά από λίγο ζεστή και ρομαντική; Ίσως τελικά να μην είναι οι αλλαγές τις μουσικής καθαυτές που στην ουσία παρατηρείς, αλλά ο αντικατοπτρισμός των ίδιων σου των συναισθημάτων. Όταν αισθάνεσαι άσχημα η ατμόσφαιρα του δίσκου μοιάζει κλειστοφοβική ενώ στις καλές σου στιγμές την βρίσκεις γλυκιά και φιλόξενη. 

Εν κατακλείδι, το He has left us alone… είναι ένας δίσκος-απόκτημα, που η θέση του στη δισκοθήκη είναι δίπλα στο Ghost Sonata των Tuxedo Moon, το Music for Eghon Sciele των Rachel's και το Filigree and Shadow των This Mortal Coil. 

Δε συμφωνείς; Γράψε το δικό σου review!
Copyright (C) 1996-2000 - Avopolis. All Rights

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured