Είναι σύνηθες φαινόμενο εξαιρετικοί δίσκοι να μένουν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας επειδή δεν ενδιαφέρει τους δημιουργούς τους να τους εντάξουν σε ένα μουσικό ιδίωμα που να συζητιέται στα media, σε μια 'σκηνή' που να είναι στη μόδα και γενικά να ακολουθήσουν την πεπατημένη.

Κάτι τέτοιο συμβαίνει και με τους Sofa Surfers, οι οποίοι, εκτός των άλλων, κατοικοεδρεύουν στη Βιέννη, μια πόλη που παρά τη φήμη της για το μουσικό εκλεπτυσμό της, απέχει πολύ από τα κέντρα που τραβούν το ενδιαφέρον των media. Ίσως η γεωγραφική απόσταση από μόνη της να μην είναι σοβαρό κριτήριο μουσικού αυτοπροσανατολισμού, αλλά τέτοια αίσθηση δίνει τουλάχιστον σε εμάς τους απ'έξω (πάρτε την περίπτωση των Ισλανδών Gus Gus για παράδειγμα).

Όπως και να έχουν τελικά τα πράγματα, αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η μουσική καθαυτή και οι οι Sofa Surfers από τον πρώτο τους κιόλας δίσκο μας είχαν δείξει τις ικανότητες τους στoυς ρυθμούς. Αυτή τη φορά μάλιστα τους συνδυάζουν με το καλύτερο τρόπο με υποβλητικά basslines, ποικιλία ήχων και συχνά πυκνά εθιστικά φωνητικά.

Το beans & rice μοιάζει σαν να ξεπηδάει από το New Forms του Roni Size ενώ στο 'Long Bone' αφιερώνονται ψυχή και σώματι στο dub, το οποίο άλλωστε είναι και η βάση του ηχητικού τοπίου που καταστρώνουν σε ολόκληρο το δίσκο.

Δεν σταματάν εκεί όμως αλλά καταφέρνουν να το εμπλουτίσουν τον ήχο τους με συνεχείς μεταλλαγές ρυθμών και διαθέσεων, κάνοντας τους Leftfield του Rhythm and Stealth να αφρίζουν από ζήλια.

Ο ποιητής Victor Oshioke αναλαμβάνει στο 'If It Were Not For You' να μας δώσει κάποια από τις περίπλοκες και σκοτεινές πλευρές του έρωτα με τη συνοδεία των κρουστών να παραπέμπει στους beatnicks του παρελθόντος.

Και αμέσως περιπλέκουν τα πράγματα στο Yoyogi Uehara όπως ακριβώς θα έκανε και o Amon Tobin, ενώ ξαφνικά ο δαιμονιώδης ρυθμός σταματά και το στοιχειωτικό dub επιστρέφει. Για λίγο όμως γιατί στο Raffinerie επανέρχονται στους συνήθεις fusion ρυθμούς και τα ανεξέλεγχτα drums.

Είναι σαφέστατα η καλύτερη κυκλοφορία στο είδος της για την φετινή χρονιά και ένας από τους ελάχιστους δίσκους που δεν χαλαρώνουν ούτε μια στιγμή. Είναι σχεδόν σίγουρο πως οι Sofa Surfers θα μας απασχολήσουν αρκετές φορές ακόμα στο μέλλον, αλλά πριν συμβεί αυτό Θα είναι κρίμα μια τέτοια κυκλοφορία να περάσει απαρατήρητη.

n8.gif (598 bytes)

Δε συμφωνείς; Γράψε το δικό σου review!
Copyright (C) 1996-2000 - Avopolis. All Rights

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured