Αυτή τη φορά θα ξεκινήσω λίγο ανάποδα. Αν θα έπρεπε στο τέλος της δεκαετίας μας, να βγάλουμε τον κατάλογο με τα 20 καλύτερα album από αυτήν, ήδη το 1999 έχει δύο πολύ σοβαρές υποψηφιότητες.

Η πρώτη είναι αυτή των Flaming Lips και του τελευταίου τους album. Η δεύτερη είναι αυτή του "Guerilla", του τελευταίου πονήματος των Super Furry Animals.

Ενός album που στηρίζεται πολύ σε samples, αλλά με τη βοήθεια και του υποχθόνιου μπάσου, της fuzzy κιθάρας και των μαγευτικών synths, αλλά κυρίως της εκπληκτικής παραγωγής που αναδεικνύει σε εμπειρία κάθε δευτερόλεπτο του, αποτελεί τo καλύτερο επιχείρημα για να αποδείξει κανείς ότι η μουσική είναι πάνω απ' όλα τρέλα!

Δεν ξέρω για ποιο κομμάτι να πρωτογράψω. Για το 60s vibe του "Night Vision" που σε κάνει να χορεύεις ασταμάτητα (rock και ψυχεδέλεια σε τέλειες αναλογίες), το πάντρεμα των breakbeats με bossa-nova ήχους στο "The Door to This House Remains Open", την ambient, ψηφιακή ψυχεδέλεια του "Some Things Come From Nothing" (ότι δεν έγραψαν οι Spiritualized), τους salsa swing ρυθμούς και τις fuzz κιθάρες του "Nothern Lights"...

Ολα απίστευτα μαγευτικά, γεμάτα εξωγήινα ηχοχρώματα και απίθανα hooks.

Και δεν μίλησα για την ελκυστική, επιτηδευμένη χαζομάρα του "Chewing Chewing Gum" (όπου οι Beach Boys συναντούν το ambient), το "Do or Die" που προσθέτει βαθιά ψηφιακά blips στους Pixies (ή τους Ramones), την πανέμορφη Dylanική μπαλλάντα "Fire In My Heart"...

Ουφ! Ελπίζω να μην έγινα κουραστικός και να πιάσατε το νόημα. Αυτό το album είναι απαραίτητο...

Θα με θυμηθείτε αργότερα, όταν πολλοί θα το συμπεριλαμβάνουν στα καλύτερα της δεκαετίας!

Και όχι άδικα.

Το "Guerilla" είναι ένα απίστευτα όμορφο, καλειδοσκοπικό θα έλεγα album, γεμάτο ήχους και χρώματα που συνδυάζουν πάνω απ'όλα techno, ELO και Pink Floyd μαζί.

Και από κει και πέρα περνούν εξωτικοί ήχοι και ρυθμοί, garage νοσταλγία, ταξιδιάρικες ατμόσφαιρες, και όλα αυτά που περιέγραψα αναλυτικά στις προηγούμενες παραγράφους.

Τι άλλο να πω... Η μουσική φαντασία στο ζενίθ της!

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured