Βρισκόμαστε 17 ολόκληρα χρόνια πίσω. Μια τρομακτική, μαυροντυμένη φάτσα, με μαλλιά που πετούν στον αέρα σαν καρφιά, κυριολεκτικά αποσυντίθεται για μία ακόμα βραδιά. Ουρλιάζει, αφηνιάζει πάνω στη σκηνή, προκαλεί το κοινό να ακολουθήσει τις δικές της, ακραίες αντιδράσεις. Κι έπειτα εξαντλημένη, αλλά με ένα μπουκάλι στο χέρι, τριγυρνάει σαν κάποιος τυχαίος μεθύστακας και την αράζει σε κάποιο πάρκο...

Θα μπορούσε να είναι μια τυπική νύχτα για τον frontman των Birthday Party (και προηγουμένως των Boys Next Door), Nick Cave, τον χαρισματικό και λατρεμένο στη χώρα μας μουσικό. Μια νύχτα ανελέητης κρεπάλης και εκτόνωσης των έντονων καταθλιπτικών του τάσεων, με τη βοήθεια της υπόλοιπης παρέας του Rowland Howard, του μακαρίτη Tracy Peco και του Mick Harvey.

Το παρόν album δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια ηχητική φωτογραφία αυτής της live εκτόνωσης. Μπορεί να μην έχουμε μπροστά μας τη φοβερή φιγούρα του Nick να επιβεβαιώνει επί σκηνής τον πρωτόγονο, βρώμικο, τρομακτικό χαρακτήρα της μουσικής του group, έχουμε όμως ένα καταπληκτικό μουσικό ντοκουμέντο, τόσο σαν ερμηνεία, όσο και σαν ποιότητα ήχου. Και φυσικά σαν ιστορικό γεγονός...

Εδώ θα βρείτε λοιπόν τις καλύτερες στιγμές των πρώτων shows της δεκαετίας του 80, οι οποίες βρίσκονται σε γενικές γραμμές κοντά στις studio εκτελέσεις, αν εξαιρέσουμε τις παραπανίσιες κραυγές του Cave και το τρομακτικό της ζωντανής εμπειρίας. Ως Ελληνες, και όχι μόνο ως fan της μουσικής των Birthday Party, έχουμε και ένα παραπάνω λόγο να έχουμε στη δισκοθήκη μας αυτό το album. Εδώ περιλαμβάνεται το Stooges πέρασμα του "Funhouse" με το τρελαμένο σαξόφωνο από την εδώ συναυλία τους στις 17/9/82.

Βία και ποίηση, ακατέργαστο rock και βρωμιά, οι Birthday Party ήταν πολλά πράγματα μαζί. Ηταν κάτι το νέο, το φρέσκο. Και τέτοιες κυκλοφορίες, που διατηρούν αυτή τη φρεσκάδα, και την παρουσιάζουν αναλλοίωτη σχεδόν 2 δεκαετίες μετά, είναι αν μη τι άλλο απαραίτητες σε κάθε δισκοθήκη.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured