Μπορεί οι διακοπές να αργούν ακόμη αρκετά, οι πρώτες καλοκαιρινές αποδράσεις του Σαββατοκύριακου έχουν ωστόσο ήδη ξεκινήσει και προσφέρονται για μια από τις αγαπημένες μας συνήθειες: το διάβασμα. Ιδού λοιπόν οι επιλογές του Avopolis για τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού, για να μπούμε σε διάθεση διαβάσματος με μερικές επιλογές από τη νέα εκδοτική σοδειά.

Φούγκα για ένα προτεκτοράτο του Thomas Cantaloube

Μετάφραση: Δημήτρης Δημακόπουλος
Εκδόσεις Πόλις

Ο Thomas Cantaloube μας μεταφέρει στη Γαλλία του 1960, πίσω στην εποχή που το κράτος αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Καμερούν, συνέχισε ωστόσο να ελέγχει την πάλαι ποτέ αποικία της μέσα από την εκλογή μιας διεφθαρμένης κυβέρνησης. Τότε είναι που δολοφονείται στη Γενεύη ο Φελίξ Μουμιέ, μια από τις πιο χαρισματικές μορφές του αντιαποικιακού αγώνα. Δύο χρόνια μετά, ο Λυκ Μπλανσάρ που πρωτογνωρίσαμε ως αστυνομικό στο Ρέκβιεμ για μια Δημοκρατία και πλέον εργάζεται ως δημοσιογράφος, θα αρχίσει την αναζήτηση στοιχείων που εμπλέκουν τις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες στη δολοφονία του  Μουμιέ. Η έρευνά του θα τον οδηγήσει στη Γιαουντέ, την πρωτεύουσα του Καμερούν, και μια μεγάλη περιπέτεια θα ξεκινήσει. Μια συναρπαστική ιστορία που ρίχνει φως στις μελανές σελίδες της γαλλικής αποικιοκρατίας, με φόντο τα κινήματα της εποχής για ζωή με πραγματική ανεξαρτησία και αξιοπρέπεια.

Franz Kafka: Τα Σχέδια

Εκδόσεις Οξύ

Όχι ένα μυθιστόρημα από την εμβληματική βιβλιογραφία του, αλλά μια συλλεκτική συλλογή με έργα ζωγραφικής του που μόλις ήρθαν στο φως της δημοσιότητας μετά από έναν συναρπαστικό δικαστικό αγώνα. Τα πολύτιμα σχέδια του Franz Kafka από μολύβι και μελάνι, που συχνά διάνθιζαν τα χειρόγραφά του, κυκλοφορούν σε έναν πολυτελή τόμο από το Οξύ, ρίχνοντας ακόμη περισσότερο φως στην προσωπικότητα και τον τρόπο έκφρασης ενός από τους σπουδαιότερους συγγραφείς του 20ού αιώνα. Η έκδοση συμπίπτει μάλιστα με την 100η επέτειο από τον θάνατό του, ιδανική αφορμή για να μελετήσουμε ξανά το έργο του.

Μελέτη Περίπτωσης του Graeme Macrae Burnet

Μετάφραση: Χίλντα Παπαδημητρίου
Εκδόσεις Μεταίχμιο

Μετά το Το ματωμένο του έργο που κυκλοφορεί επίσης από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, το υποψήφιο για το βραβείο Booker 2022, Μελέτη Περίπτωσης, του Graeme Macrae Burnet έρχεται αυτό το καλοκαίρι για να μας βυθίσει σε ένα εθιστικό παιχνίδι του μυαλού, πραγματοποιώντας μια ενδιαφέρουσα τομή στην ψυχική υγεία και την έννοια της αλήθειας. Το βιβλίο μας μεταφέρει στο Λονδίνο του 1965, όπου μια νεαρή κοπέλα πιστεύει ότι ένας χαρισματικός ψυχοθεραπευτής, ο Κόλινς Μπρέιθγουεϊτ, οδήγησε την αδερφή της στην αυτοκτονία. Εκείνη, για να επιβεβαιώσει τις υποψίες της θα πάρει δραστικά μέτρα, υιοθετώντας μια πλαστή ταυτότητα και ξεκινώντας συνεδρίες μαζί του. Κατά τη διάρκειά τους θα καταγράψει τις δικές της εμπειρίες για να οδηγηθεί σε ένα συμπέρασμα, σύντομα όμως θα βρεθεί να αμφισβητεί ακόμα και τον ίδιο της τον εαυτό.

Freddie Mercury: Σκιές στο Φως των Camilla Zhang, Courtney Menard, Jason Ullmeyer και Tres Dean

Μετάφραση: Σάββας Αργυρού
Εκδόσεις Οξύ Comics

Το Οξύ μας προσκαλεί σε ένα συναρπαστικό ταξίδι στη ζωή του θρυλικού Freddie Mercury, μέσα από ένα graphic novel που θα καταβροχθίσουν όλοι οι μουσικόφιλοι και οι θαυμαστές της ιδιοφυίας του frontman των Queen. Από την παιδική του ηλικία στη Ζανζιβάρη ως Φαρόκ Μπουλσάρα και τα καθοριστικά πρώτα χρόνια του στο Ηνωμένο Βασίλειο, μέχρι την άνοδό του στο πάνθεο της rock μουσικής παγκοσμίως. Μια πολύτιμη προσθήκη στη βιβλιογραφία για μια προσωπικότητα που άφησε το στίγμα της ανεξίτηλο στο μουσικό πεντάγραμμο.

Ντίμον Κόπερχεντ της Barbara Kingslover

Μετάφραση: Κατερίνα Σχινά
Εκδόσεις Ψυχογιός

Έχοντας διανύσει περισσότερες από 70 συνεχόμενες εβδομάδες στη λίστα με τα best sellers των New York Times, η επική ιστορία αγάπης, απώλειας, θάρρους και δικαίωσης της Barbara Kingslover έρχεται και στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ψυχογιός σε μετάφραση της Κατερίνας Σχινά.  Σ’ ένα μονόχωρο λυόμενο σπιτάκι, στους λόφους κάτω από τα Απαλάχια, μια νεαρή, ανύπαντρη και ταυτόχρονα αλκοολική μητέρα φέρνει στον κόσμο το μωρό της, τον Ντίμον. Εκείνος θα χρειαστεί για να επιβιώσει μια σειρά από χαρίσματα που θα καλλιεργήσει από νωρίς: τη γοητεία, την ευστροφία, αλλά και άλλα ταλέντα, που πολλές φορές ξεφεύγουν από τα όρια του νόμου. Όλα αυτά, για να κάνει κάποια στιγμή το όνειρό του πραγματικότητα και να δει τον ωκεανό που τόσο λαχταρά. Πόσο μακριά είναι όμως έτοιμος να ταξιδέψει για να βρεθεί εκεί;

Πώς να αγαπάς την κόρη σου της Hila Blum

Μετάφραση: Μάγκυ Κοέν
Εκδόσεις Gutenberg

Η γεννημένη στην Ιερουσαλήμ, Hila Blum, μας ταξιδεύει σε μια ιστορία με θέμα την περίπλοκη σχέση μητέρας και κόρης και τη μητρική αγάπη που καμιά φορά έχει ολέθριες συνέπειες. Σε αυτήν συναντάμε τη, Γιοέλα, μια γυναίκα που έχει βρεθεί χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι της να παρακολουθεί δύο κοριτσάκια και τη μαμά τους: τις εγγονές της, που δεν έχει γνωρίσει ποτέ, και την κόρη της Λέα, την οποία έχει χρόνια να συναντήσει. Τι ακριβώς συνέβη και τις οδήγησε στην αποξένωση;

Ατίμωση του J. M. Coetzee

Μετάφραση: Χριστίνα Σωτηροπούλου
Εκδόσεις Διόπτρα

25 χρόνια μετά την πρώτη της κυκλοφορία, η Ατίμωση του Νομπελίστα και διπλά βραβευμένου με Booker J. M. Coetzee επανέρχεται στα ράφια των βιβλιοπωλείων από τη Διόπτρα, σε μια επετειακή έκδοση. Σε αυτήν παρακολουθούμε τον καθηγητή Ντέιβιντ Λούρι, έναν χωρισμένο πενηντάρη που συνάπτει σχέση με μια φοιτήτριά του. Αυτή θα προκαλέσει όταν μαθευτεί σκάνδαλο, κάνοντάς τον να χάσει τη δουλειά του και τους φίλους, αλλά και δίνοντας στην πρώην γυναίκα του την τέλεια αφορμή για να τον γελοιοποιήσει. Ο Ντέιβιντ τότε καταφεύγει στο απομονωμένο αγρόκτημα της κόρης του και η επίσκεψή του παρατείνεται, με στόχο να βρεθεί το νόημα στη μεταξύ τους σχέση που είναι και η μόνη που του έχει απομείνει. Όλα αυτά με φόντο τη Νότια Αφρική των πρώτων χρόνων μετά το απαρτχάιντ.

Το άγνωστο αίμα του Vicente Alfonso

Μετάφραση: Μαρία Παλαιολόγου
Εκδόσεις  Ίκαρος

Ο Vicente Alfonso υπογράφει ένα άκρως ενδιαφέρον πολιτικό νουάρ με φόντο τη Λατινική Αμερική της δεκαετίας του ’70, όπου το σασπένς και τα μυστικά των πρωταγωνιστών μας καλούν να επανεξετάσουμε τις απόψεις που είχαμε σχηματίσει στο παρελθόν για έννοιες όπως η κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά και η ταυτότητα, σε μια κοινωνία που βάλλεται από τον φυλετικό ρατσισμό, τα πανίσχυρα καρτέλ ναρκωτικών και τη διαφθορά στην εξουσία. Όλα αυτά μέσα από την παρουσίαση μιας σειράς από φαινομενικά άσχετα γεγονότα, που μας ταξιδεύουν μπρος πίσω στο χρόνο, βάζοντάς μας παράλληλα στο κλίμα των φλεγόμενων κοινωνικών αγώνων περισσότερα από σαράντα χρόνια πριν.

Η Ψυχεδελική Εμπειρία του Timothy Leary

Μετάφραση: Χρίστος Αγγελακόπουλος
Εκδόσεις Οξύ

Ο πρωτοποριακός οδηγός του Αμερικανού ψυχολόγου και συγγραφέα, Timothy Leary, που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1964, έρχεται στα ελληνικά από το Οξύ καλλώντας μας να ασπαστούμε την ψυχεδελική εμπειρία – όπως άλλωστε είναι και ο τίτλος του βιβλίου. Αυτό παραλληλίζει τη Θιβετιανή Βίβλο των Νεκρών – το ιερό κείμενο που πραγματεύεται την καθοδήγηση της ψυχής στη μεταθανάτια ζωή – με το υποκειμενικό πεδίο που διανύει κανείς στη διάρκεια μιας ψυχεδελικής συνεδρίας. Η ψυχεδελική εμπειρία συνιστά με άλλα λόγια «ένα ταξίδι σε νέες σφαίρες της συνείδησης» κι αυτές οι νέες πραγματικότητες του ψυχεδελικού τριπαρίσματος διερευνώνται σε ένα κλασικό πλέον δοκίμιο που θέτει βαθιά υπαρξιακά και συνειδησιακά ερωτήματα. Γραμμένο από «έναν ήρωα της Αμερικανικής συνείδησης» σύμφωνα με τον σπουδαίο Allen Ginsberg, ή από «τον πιο επικίνδυνο άνθρωπο στην Αμερική» κατά τον Πρόεδρο Nixon.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured