Ο Αμερικάνος William S. Fischer από το Μισισίπι είναι κατά γενική ομολογία μια μοναδική περίπτωση μουσικού με εξαιρετική πορεία στα παγκόσμια μουσικά δρώμενα. Και αυτό γιατί πέρα από το ότι συνεργάστηκε με τεράστιους μουσικούς όπως Ray Charles, Guitar Slim, Big Joe Turner και Muddy Waters από τα 50s, ενώ ως session player με τους Yusef Lateef, Roberta Flack, Gene Ammons, Junior Mance στα 70s και 80s, παράλληλα το σχήμα του ηχογράφησε μαζί με τους τεράστιους Roland Kirk και Pharoah Sanders κάπου στο 1977. Παράλληλα βέβαια ο ίδιος, όντας πιανίστας και σαξοφωνίστας, πάντα συνέθετε και έγραφε μουσική. 

Μια στιγμή αρκεί στον χρόνο να συμβεί κάτι ιδιαίτερο και κυρίως ανεξήγητο να δημιουργηθεί κάτι υπέροχο και αυτό έγινε για τον Fischer το 1972 που κυκλοφόρησε το "Holy Grail" πια Akelarre Sorta στην ισπανική Herri Gogoa, δίσκος που αξίζει πια πάνω απο μισό χιλιάρικο σε ευρώ για να μπάσεις στην συλλογή σου. Ο δίσκος βέβαια επανεκδόθηκε και από την Wah Wah, το περίφημο δισκάδικο - label στην Βαρκελώνη το 2005, καθώς είναι ακριβώς ό, τι πρέπει για τον ήχο του καταλόγου του αλλά και από την πεπειραμένη Elkar ξανά το 2021 -ευτυχώς δηλαδή γιατί η έκδοση της Wah Wah είχε φτάσει κι αυτή σε δυσθεώρητα ύψη σε αξία. Και πώς να γίνει αλλιώς αφού μιλάμε για έναν δίσκο - κολάζ ποικίλης  αισθητικής και μουσικών ειδών - σταθμών για εκείνην την περίοδο.

a1711693744_10

Ας πούμε πως την τιμητική της εδώ έχει η soul του Curtis Mayfield, χωρίς φωνητικά αλλά με την ίδια  soulful μαγεία του. Το πολύ όμορφο είναι ότι σε αυτόν τον δίσκο τα φουτουριστικά ηλεκτρονικά πλήκτρα εναλλάσσονται πολύ όμορφα με τα φλάουτα. Κατά τη διάρκεια του το steady groove στα τύμπανα και τα μπάσα, το συνοδεύουν με αξιέπαινο τρόπο τις συνθέσεις ενώ τα hammond και η κιθάρες δίνουν πόνο funk-άροντας. Από τη μια τα tracks παραπέμπουν σε κινηματογραφικές καταστάσεις με έντονες τις spy theme στιγμές και τον blaxploitation ήχο και από την άλλη ψυχεδελίζουν επικίνδυνα, θυμίζοντας τη δεκαετία που γράφτηκαν. Τα πνευστά είναι όμως αυτά που γλυκαίνουν το σύνολο και τα tracks είναι πολύ ανοιξιάτικα και soft ανά διαστήματα. 

 

Ένα είναι το μόνο σίγουρο, το Akelarre Sorta είναι ένας ανοιξιάτικος library δίσκος που έχει αυτή τη μαγική ιδιότητα να μην τον βαριέσαι και να θες να τον λιώνεις στο πικάπ ξανά και ξανά. Και αυτή είναι η ευκαιρία  σας γιατί μάλλον απίθανο το βρίσκω να βρεθεί σε actual diggin αυτό το διαμάντι. 

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured