Ναταλία Πετρίτη

Το νέο της video για το “Sorrowful Soil” κυκλοφόρησε η Björk, το οποίο και περιλαμβάνεται φυσικά στον τελευταίο της δίσκο με τίτλο Fossora.

Η Ισλανδή τραγουδοποιός εμφανίζεται σε αυτό δίπλα στο ηφαίστειο Fagradalsfjall που πρόσφατα εξεράγη, σε έναν θρήνο και παράλληλα ωδή στην μητρότητα, αφιερωμένο στην εκλιπούσα μητέρα της.

«Το “Sorrowful Soil” είναι ένα κομμάτι που έγραψα μετά από τυχαίους αυτοσχεδιασμούς. Αυτό και το “Ancestress” είναι δύο κομμάτια μου από τον δίσκο γραμμένα για τη μητέρα μου. Το “Ancestress” είναι η δική μου εκδοχή για την μουσική-κηδείας, όμως το “Sorrowful Soil” είναι γραμμένο δύο χρόνια πριν και εκφράζει περισσότερο αυτό το τελευταίο κεφάλαιο».

Δείτε το video σε σκηνοθεσία Viðar Logi:

Στο κομμάτι συμμετέχει η χορωδία hamrahlid με εννέα φωνές και όχι τις συνηθισμένες τέσσερις  (σοπράνο, άλτο, τενόρο, μπάσο), γεγονός που την έκανε να χρειαστεί πρόβες ενός ολόκληρου καλοκαιριού για να τελειοποιήσει το κομμάτι.

Σύμφωνα με τη Björk, «οι στίχοι είναι μια προσπάθεια επικήδειου, αντί για το ψυχρό fact checking : τόπος γέννησης, εργασία, γάμος. Ήθελα να γιορτάσω τα βιολογικά δεδομένα, όπως το γεγονός ότι τα περισσότερα κορίτσια γεννιούνται με  400 ωάρια και κατά τη διάρκεια της ζωής τους χτίζουν 2-3 φωλιές».

Η ίδια είχε εξηγήσει σε πρόσφατο cover interview με το NME, ότι το “Sorrowful Soil”  είναι ένας θρήνος αλλά και ωδή στη μητρότητα.

«Το “Sorrowful Soil” γράφτηκε όταν η μητέρα μου αρρώστησε βαριά, οπότε είναι στενόχωρο. Το “Ancestress” γράφτηκε αφού εκείνη πέθανε, οπότε είναι περισσότερο ένας εορτασμός της ζωής της. Μου αρέσει όταν ακούω για Μεξικανούς και Ιρλανδούς που επιθυμούν να γιορτάσουν τη ζωή ενός ανθρώπου όταν ο ίδιος έχει φύγει».

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured