View More

Η πρώτη βιογραφία των Rage Against the Machine στα ελληνικά είναι γεγονός

Τριάντα χρόνια μετά την ίδρυση του συγκροτήματος και την επικείμενη επανασύνδεση τους, η πρώτη βιογραφία των Rage Against the Machine στα ελληνικά έρχεται από τις εκδόσεις Απρόβλεπτες.

Ναταλία Πετρίτη
Ναταλία Πετρίτη

Καθ’ όλη τη δεκαετία του ‘90, οι Rage Against the Machine αποτέλεσαν ακλόνητο σημείο αναφοράς,  τόσο για τις δαιμονικές νότες που παρήγαγαν όσο και για την κατ' επιλογήν ταύτιση της τέχνης τους με το πολιτικό μήνυμα. Αυτό το ηλεκτρισμένο κράμα «ραπομεταλοκομμουνισμού», όπως χαρακτηρίστηκε από τα καθηλωμένα αμερικανικά μίντια, είχε ως φυσικούς αυτουργούς τέσσερις κορυφαίους μουσικούς, τους Ζακ ντε Λα Ρότσα, Τομ Μορέλο, Τιμ Κόμερφορντ και Μπραντ Γουίλκ, των οποίων οι οργανικές ιδεολογικές και καλλιτεχνικές επιρροές εκτείνονται από τη Μεξικανική Επανάσταση, τους αντι-ιμπεριαλιστικούς αγώνες και τους Μαύρους Πάνθηρες, μέχρι τους Public Enemy, τους Led Zeppelin, τους Clash και το ατόφιο, ακατάλυτο αμερικάνικο χάρντκορ.

Γαλουχημένοι στο απόγειο του ριγκανισμού και της εξαθλίωσης μεγάλων λαϊκών στρωμάτων, της νεοφιλελεύθερης παντοδυναμίας και του «τέλους της ιστορίας», οι RATM έσκυψαν πάνω από τα πολιτικά σημαίνοντα που ανέβλυζαν στις ρωγμές της αυτοκρατορίας, τα τύλιξαν σε κόκκινα πανιά και τα διέχυσαν σε όλα τα μουσικά μήκη και πλάτη της γης, καθιστώντας την στρατευμένη τέχνη  ακονισμένη και ολοζώντανη στον δημόσιο διάλογο.

Έως και τον Οκτώβριο του 2000, όταν και επήλθε το επώδυνο break, είχαν φροντίσει να αφήσουν πίσω τους μια σπάνια κληρονομιά. Τρία πρωτογενή άλμπουμ, αμέτρητα ιστορικά Live, στοχευμένες πολιτικές παρεμβάσεις και πάνω απ' όλα, την πραγμάτωση της τέχνης σε εργαλείο διαλεκτικής ανάμεσα στα πολιτικά γεγονότα και τις μάζες, και ταυτόχρονα, αμφισβήτησης, της δυτικής πολιτισμικής ηγεμονίας.

To βιβλίο αυτό ανιχνεύει τις τρεις δεκαετίες διαδρομής του συγκροτήματος που καθόρισε την έννοια της στρατευμένης μουσικής, ιχνηλατώντας παράλληλα τις ζωές και το υπόβαθρο των «τεσσάρων ένοχων μελών» καθώς και το κοινωνικοπολιτικό περιβάλλον εντός του οποίου αναδείχθηκαν, επηρεάστηκαν και έδρασαν ως φορείς μιας εξεγερσιακής καλλιτεχνικής πρωτοπορίας.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ Σ. ΚΑΡΑΤΖΗΣ : ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ RAGE AGAINST THE MACHINE [Απροβλεπ –  Homcore-Athens


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η γυναίκα που άσκησε την αγωγή ισχυρίζεται πως διατηρούσε σχέση με τον δημοφιλή καλλιτέχνη

Η Record Store Day Black Friday edition επιστρέφει με κυκλοφορίες από τους Lana Del Rey, U2, Fleetwood Mac και ...

Η δικαστική διαμάχη του Johnny Rotten με τα πρώην μέλη των Pistols δεν φαίνεται να πήγε και πολύ καλά…

FEATURED TODAY

Η ραπ α λα γκρεκ του Εισβολέα έκανε πάλι το θαύμα της και μας θύμισε τα καλά της συναυλίας.

Λίγες ημέρες πριν τις πολυαναμενόμενες συναυλίες των Villagers of Ioannina City (VIC) στην Αθήνα στο πλαίσιο του Revival Acoustic Tour, o κιθαρίστας και τραγουδιστής της μπάντας Αλέξης Καραμέτης μας μίλησε για το pause και το restart, την επιστροφή στις συναυλίες και την ακουστική πλευρά των VIC - που δεν είναι ανάγκη αλλά επιλογή.  

Ο Μάκης Μηλάτος μαζεύει επανακυκλοφορίες, επανεκδόσεις, επετειακές κυκλοφορίες, box sets και άλλα αντικείμενα του πόθου που ζωντανεύουν ξανά το παρελθόν. Για το φθινόπωρο, επιλέγει την απόλυτη επανακυκλοφορία των επόμενων μηνών και έξι ακόμα ετερόκλητες επανεκδόσεις από το ένδοξο παρελθόν της ποπ κουλτούρας και όχι μόνο. 

Top