news.team

Το ότι το βινύλιο έχει επιστρέψει ως ένα φορμάτ στο οποίο επενδύουν οι μουσικόφιλοι, δεν είναι νέο εδώ και (πολλά) χρόνια. Αυτό που φαίνεται το 2021 είναι ότι υπάρχουν άλμπουμ νέας εσοδείας που βοηθούν ουσιαστικά στις συνολικές πωλήσεις του βινυλίου, περισσότερο από επανακυκλοφορίες κλασικών άλμπουμ.

Δεν έχουμε, προς το παρόν, αστρονομικά νούμερα, αλλά 73.000 πωλήσεις άλμπουμ βινυλίου σε μία εβδομάδα δεν είναι καθόλου αμελητέες για ένα νέο δίσκο. Ο λόγος για το Happier Than Ever της Billie Eilish, που έκανε το ντεμπούτο του απευθείας στην πρώτη θέση του chart του Billboard. Μέσα σε μία μόνο εβδομάδα πούλησε 238.000 κόπιες, 153.000 εξ αυτών να εντοπίζονται στις λεγόμενες παραδοσιακές πωλήσεις (τα υπόλοιπα έχουν να κάνουν με streaming). Από τις τελευταίες, τα 129.000 αντίτυπα ήταν σε "φυσικά" φορμάτ (73.000 βινύλια, 46.000 CD και 10.000 περίπου κασέτες), ενώ τα 24.000 ήταν ψηφιακά download.

Το άλμπουμ αυτό είχε τη δεύτερη καλύτερη εβδομάδα σε πωλήσεις βινυλίων -τουλάχιστον- από το 1991, και αναφέρουμε αυτή τη σημαδιακή χρονιά, γιατί από τότε ξεκίνησε η σοβαρή και τεχνοκρατική καταγραφή των πωλήσεων. Η καλύτερη ανήκει στην Taylor Swift, με το (επίσης φετινό) Evermore, που πούλησε 182.000 αντίτυπα σε βινύλιο την πρώτη του εβδομάδα. Εδώ, βέβαια, υπάρχει και ένα hint: οι fans της τελευταίας είχαν έξι ολόκληρους μήνες για να προπαραγγείλουν το άλμπουμ μετά την ψηφιακή κυκλοφορία του. Αλλά και για τη Billie Eilish, υπήρχε η δυνατότητα pre-order του Happier Than Ever, τρεις μήνες πριν. Σημαντικές λεπτομέρειες, που δεν αναιρούν όμως την αγάπη των μουσικόφιλων (και μάλιστα και των νεότερων, πλέον) για τις φυσικές πωλήσεις και -εν γένει- τα αντικείμενα, στα άλμπουμ βέβαια που τους αφορούν.

Στο μεταξύ, η Billie Eilish έπαιξε το ομώνυμο κομμάτι του Happier Than Ever στο The Tonight Show με τον Jimmy Fallon. Μπορείτε να δείτε την εμφάνισή της εδώ:

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured